"De situatie in Oost-Oekraïne is explosief"

Officieel is er dan wel een wapenstilstand, de situatie in het oosten van Oekraïne blijft gevaarlijk gespannen. Volgens Oekraïne zendt Moskou de laatste tijd meer soldaten naar de regio. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken noemt de situatie "explosief".
Pro-Russische troepen in de buurt van Donetsk

Het oosten van Oekraïne is in handen van pro-Russische separatisten, na maanden van bloedige gevechten tussen de separatisten en het Oekraïense leger. Volgens Kiev krijgen de rebellen steun van Russische troepen, al heeft Moskou dat tot nu steeds ontkend.

Sinds februari is er een bestand afgekondigd, maar geregeld zijn er nog gevechten. Vorige maandag hebben de rebellen volgens het Oekraïense leger hevige artillerieaanvallen uitgevoerd op stellingen van het leger nabij de havenstad Marioepol. Bij nog andere gevechten zouden meer dan 130 doden zijn gevallen.

Bovendien dreigt er opnieuw een escalatie. Zo vrezen de Oekraïense militaire autoriteiten dat het aantal Russische troepen in de grensstreek met Oekraïne tot 50.000 is gestegen. 9.000 van hen zouden ook effectief in Oekraïne zelf zijn, blijkt uit een Oekraïens overheidsrapport dat de Britse krant The Independent heeft ingekeken.

Het is dan ook geen toeval dat westerse politici zich steeds meer zorgen maken. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (zie kleine foto) noemt de situatie in Oost-Oekraïne "explosief". Aan de Duitse krant Bild am Sonntag heeft Steinmeier gezegd dat hij deze week aan de Oekraïense en Russische autoriteiten heeft gevraagd om dringend met de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) te praten om zo de spanningen te kalmeren.

"Er staat veel op het spel. Als beide partijen niet terugkeren tot een situatie van vrede, dan dreigen we op elk moment in een nieuwe spiraal van militair geweld terecht te komen", aldus Steinmeier.

Meest gelezen