Manifestanten leggen Duitse bruinkoolmijn lam

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben honderden activisten, onder wie verschillende Belgen, dit weekend de Garzweiler bruinkoolmijn in Erkelenz stilgelegd. De actievoerders drongen de groeve binnen en bezetten er enkele grote graafmachines.

Ze wilden daarmee protesteren tegen de winning van bruinkool, die hele streken verwoest en enorm veel CO2 de lucht in jaagt. Aan de actie namen een tiental Belgen van Vredesactie deel. De politie zette onder meer peperspray in. De meeste actievoerders werden opgepakt en later weer vrijgelaten.

Bruinkool wordt gewonnen bij dagbouw, waarbij de bovenste aarde wordt afgeschept om aan de kolen te geraken. Daarbij worden vaak hele dorpen verplaatst. De bruinkool wordt voornamelijk gebruikt in steenkoolcentrales.

Meest gelezen