"Ontslag Drabbe is schandvlek voor Pelckmans"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vindt het bijna ondenkbaar dat uitgever Karl Drabbe ontslagen zou zijn bij uitgeverij Pelckmans wegens zijn vermeende Vlaams-nationalistische overtuiging. "Anno 2015 is dat ondenkbaar, en een echte schandvlek voor Pelckmans", zei hij in het radioprogramma "De ochtend".

Bourgeois was te gast in "De ochtend" naar aanleiding van zijn bezoek aan Amsterdam in verband met de werking van de Taalunie. Er werd ook zijn mening gevraagd over het fel besproken ontslag van uitgever Karl Drabbe bij Pelckmans.

De samenwerking tussen Drabbe en de uitgeverij zou zijn stopgezet wegens diens Vlaams-nationalistische overtuiging. Drabbe noch Pelckmans heeft details vrijgegeven over zijn ontslag. Op een korte persmededeling na doen beide partijen er het zwijgen toe.

"Ik heb geen inkijk in de effectieve redenen voor Drabbes ontslag, maar het lijkt er steeds meer op dat het draait om zijn politiek-ideologische overtuiging. Als dat zo is, dan is het een echte schandvlek voor Pelckmans", aldus Bourgeois.

"Uitgeverijen zouden een toonbeeld moeten zijn van verlichting en ruimdenkendheid. Ik denk dat Drabbe iemand is die heel professioneel werkt. Dat bewijst hij door zowel samen te werken met Dyab Abou Jahjah als met Boudewijn Bouckaert. Ik denk ook dat Drabbe zijn politieke voorkeur perfect gescheiden hield van zijn professionalisme. Anno 2015 is zijn ontslag ondenkbaar", besluit Bourgeois.