Zichemse Maagdentoren eindelijk gerestaureerd

Tijdens Open Monumentendag op zondag 13 september zal de gerestaureerde Maagdentoren langs de Demer in Zichem officieel worden ingehuldigd door Vlaams minister-president Geert Bourgeois, tevens bevoegd voor Onroerend Erfgoed. De circa 30 meter hoge donjon dateert uit de periode 1386-1388 maar stortte na decennialange verwaarlozing in 2006 gedeeltelijk in.
Scherpenheuvel-Zichem (archieffoto)

Na de instorting in 2006 liet toenmalig minister Dirk Van Mechelen reeds voor 400.000 euro instandhoudingswerken uitvoeren om de toren voor verder onheil te behoeden. In 2010 trok Bourgeois 3,77 miljoen euro uit voor het restauratieproject waarbij het ingestorte deel hersteld werd.

Daarnaast werd van het geheel een voor het publiek toegankelijke uitkijktoren gemaakt van waaruit men een prachtig zicht heeft op de Demervallei en Zichem. Scherpenheuvel-Zichem legde in de omgeving fiets- en wandelpaden aan.

De Heer en Vrouw van Zichem

Op zondag 13 september wordt de restauratie van de Maagdentoren gevierd met om 13 uur op de markt van Zichem de verkiezing van de Heer en Vrouw van Zichem die vervolgens de toren officieel zullen openen voor het publiek. Er zijn ook allerlei animaties voorzien.

Om in de sfeer van Ernest Claes te blijven, vergast Wannes Raps aan de toren het publiek op een aantal verhalen. Stadsgidsen informeren over de geschiedenis van de toren en Zichem. Een gratis toeristisch treintje rijdt tussen de markt van Zichem, de Maagdentoren en het museum Ernest Claes.

Meest gelezen