Pasgeboren baby gevonden op straat: "Poging tot moord"

De moeder van het pasgeboren meisje dat vanmorgen in Sint-Truiden langs de weg werd gevonden, wordt nu verdacht van poging tot moord op haar baby. Dat heeft het parket gezegd. Het was een buschauffeur van De Lijn die de zuigeling langs de graskant vond. De baby ligt nu in het ziekenhuis en maakt het goed.
De omgeving is afgezet en de gerechtelijke politie is ter plaatse.

De chauffeur was rond 8.30 uur even gestopt langs de straat de "Heide" om zijn boterhammen op te eten. Plots zag hij iets spartelen in het gras voor een fruitplantage. De man stapte uit en vond een pasgeboren baby. Het kind werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens het parket wijst alles erop dat de moeder ter plaatse is bevallen. De navelstreng hing nog aan de zuigeling en ook de moederkoek lag nog bij het kind. Wellicht wou vrouw dat niemand het kind zou vinden en was het puur toeval dat de buschauffeur het ontdekte. Er is daarom een gerechtelijk onderzoek gestart tegen haar voor poging tot moord.

Volgens burgemeester Veerle Heeren (CD&V) maakt de baby het goed. Zij hoopt dat de moeder zich alsnog aanmeldt, dat zou anoniem moeten kunnen bij het OCMW. Voorlopig zal het OCMW het kind opvangen wanneer het uit het ziekenhuis zal worden ontslagen.

Baby Marie

Het meisje heeft overigens de naam Marie gekregen, naar buschauffeur Marcel die haar leven redde.

"Het is een onwerkelijk en onwezenlijk verhaal. Vanuit zijn bus zag hij de recent geboren baby liggen. Hij nam het kindje mee op de bus, totdat de politie en de hulpdiensten ter plaatse waren. Vervolgens werd het kindje naar het ziekenhuis gebracht. De opmerkelijke vondst gebeurde tijdens de rit van de stadslijn S2 ter hoogte van de straat Heide", aldus Sonja Loos, woordvoerster van De Lijn Limburg.

Anoniem bevallen

Vlaams adoptieambtenaar Ariane Van Den Berghe zegt naar aanleiding van het voorval dat het schrijnend is dat er nog geen regeling is voor discreet bevallen. Daardoor had de vrouw in een ziekenhuis haar kind in alle veiligheid en anonimiteit ter wereld kunnen brengen, en had ze deze drastische stap niet moeten nemen.

Volgens Moeders voor Moeders zal de zoektocht naar de moeder van vondeling Marie niet gemakkelijk zijn, omdat haar een beschuldiging voor moordpoging boven het hoofd hangt.

De meeste vondelingen worden achtergelaten in de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders in Antwerpen. De afgelopen 15 jaar ging het om 8  baby's.

Opvallend is dat twee moeders achteraf op hun beslissing terug gekomen zijn. In 2011 gebeurde dat voor de eerste keer, en volgens Moeders voor Moeders kwam dat omdat toen de pers nog niet verwittigd was. Daardoor was de drempel voor die vrouw zeer laag om op haar beslissing terug te komen. Ook dit jaar heeft een moeder zich achteraf gemeld. Beide moeders zijn overigens nooit vervolgd.

Meest gelezen