"Een "hasjtag" snuiven op Pukkelpop?" Twitter lacht met de politie

Twitteraars nemen massaal de politiezone Hazodi in de maling. Eerder vandaag kondigde de politie aan dat ze berichten over Pukkelpop op sociale media gaan screenen op bepaalde verdachte termen. Op Twitter zijn allusies op drugs en geweld nu schering en inslag.

Een 10.000-tal termen. Op zoveel termen gaat de politie berichten door een soort filter halen. "We kijken of we daar zaken mee kunnen voorkomen", zegt de politie. Het gaat dan over mogelijke problemen met geweld of drugs, ongevallen of slecht weer.

Dat systeem moet nu wel overtoeren draaien. Op de bewuste sociale media sturen mensen nu massaal dubbelzinnige boodschappen de wereld in.

Wat dacht u van iemand die een luchtmatras gaat "opblazen"? Voor een andere festivalganger zijn de prijzen op Pukkelpop een "aanslag " op zijn portemonnee. En een hashtag noem je best geen "hasjtag".

"Aankondiging door politie was niet verstandig"

Volgens de politie vormen de grappenmakers geen probleem voor hun screening. "Morgen is het gedaan met die valse tweets", zegt korpschef Philip Pirard aan HLN.

Maar volgens KUL-onderzoeker Jogchum Vrielink is er wél een probleem. "De screeningsaankondiging lokt niet alleen hoaxtweets uit. Ze zorgt er ook voor dat je geen échte dreigingen meer op sociale media vindt", zegt hij nota bene op Twitter.

"Het was heel onverstandig van de autoriteiten om de screening op die manier aan te kondigen. De politie gaat nu wellicht veel minder echte berichten kunnen onderscheppen. Tenzij ze heel erg dom zijn, gaan mensen met slechte bedoelingen nu andere communicatiemiddelen gebruiken", aldus Vrielink bij VRT Nieuws.

Jurist Matthias Dobbelaere stelde zich op Twitter ook vragen bij de praktijk van de politie, vooral op het vlak van de privacy:

De politiezone Hazodi reageerde hierop door te ontkennen dat het "echt nt bedoeling is om (via sociale media, nvdr) dealers actief op te sporen.. Die lopen elders wel tegen de lamp!"

Het zou volgens de politie veeleer de bedoeling zijn om meldingen van ongevallen en brand snel op het spoor te komen.  "Waarom zoveel verkeerde perceptie in pers dan?", vroeg Dobbelaere zich af? Waarop de politie het volgende antwoordde:

Een bloemlezing van de ironische tweets

Hoe het ook zij, het kwaad is geschied en op Twitter regent het ironische tweets:

Meest gelezen