Brokstukjes geluk - Celia Ledoux

Er zijn van die momenten dat een mens even niet zo gelukkig is, lezer. Het gebeurt. Deze week weet ik: als ik schrijven ga, vertel ik daarover. We moeten eerlijk zijn: zo close zijn u en ik niet. Maar wat mij beter doet voelen, kan u misschien ook helpen. Het is een simpeler lijstje dan u van mij gewend bent, denk ik. Misschien wil u er eens goed om lachen. Ook dat mag.

Celia Ledoux is auteur en columniste.

Lijst vijftig dingen op waarvoor je dankbaar bent.
Deze vond ik op een blog. Het is zo'n pest-raadgevinkje dat werkt.
Schrijf ze uit, zodat het lang genoeg duurt. Schrijf er echt vijftig. Uit ondervinding weet ik dat 27, bijvoorbeeld, niet genoeg helpt.
Het kan zijn dat je op het eind niet gelukkig bent, maar je ben dan ten minste afgeleid of geïrriteerd door het werk. Waardoor je leven vanzelf beter voelt.

Praat met iemand
Iemand die ervoor gestudeerd heeft. Er zijn campagnes die psychische hulp destigmatiseren. Daar snap ik niets van. Wat voor stigma zou daaraan moeten plakken? Sociaal weefsel is fijn en soms niet genoeg. Uw vrienden of familie confronteren u niet systematisch, maken uw blinde vlekken niet voortdurend zichtbaar, en bovendien neemt iedereen dingen van zijn vrienden of familie persoonlijk. Daarom zijn het vrienden en familie. Bij vrienden kan u niet, desnoods jarenlang, elke week op uw enige afspraak met hen een uur lang praten (of zeuren) zonder enig schuldgevoel. Ten minste: ik hoop dat u dat uw vrienden niet aandoet.
Maakt dat u gelukkig? Dat weet ik niet. Maar als je je eigen geluk de nek omwringt, kan het danig helpen en een leven duurzaam veranderen.

Maak iets (schoon)
Als je de hele dag door met je hoofd bezig bent, verlept de rest. Schoonmaken geeft grip. Iets maken geeft trots. Je bouwt iets op. Wanneer de wereld instort, is dat troostend.

Lees een boek dat helpt
Ik ben schrijver. Natuurlijk raad ik u aan te lezen. Dat houdt evenwel steek. Als je de hele dag met je handen bezig bent, kan denken helpen. Als je de hele dag denkt, kan fantaseren helpen.

Sommige mensen doet dat ene boek goed voelen. Zelfhulpboek, liefdesgeschiedenis, humor: ik veroordeel u om niks. Een boekenkast is een medicijnkast, met gerichte voorschriften per pijntje. Mij helpt Sedaris bij moeë balorigheid, Easton Ellis en Palahniuk in je m'en fousbuien, Dagboek van een Wombat beurt in lichte regressieperiodes op, Darrieusecq en Palmen laten no-nonsens begrepen voelen en verbazend genoeg werkt de fantasy van King vrij troostend. Leer wat je aankan en wat werkt. De een zijn happy end is de ander zijn gitzwart einde.

Kijk ernaar
Niets zo onprettig als naar je eigen miserie kijken. Als je jezelf in de ogen kijkt en het debris om je heen aanschouwt, als je de resistentie in je hele lichaam en geest toelaat, dan gebeuren er dingen. Meestal zijn die prettig. Uiteindelijk.
Voor gevorderden: probeer jezelf en de anderen, puinhoop en al, onderwijl graag te zien.

Gooi dingen buiten

Als je goed en lang genoeg kijkt, zal je wellicht ballast opvallen. Een mens accumuleert massa's overtolligs in dingen, gevoelens, ideeën en meer. Letterlijk ruimen geeft je adem. Soms helpt het je om geestelijk ruimen aan te pakken.

Leer iets
Niet: omdat het moet, op een (bucket) lijstje van je staat, je meer doet voelen, je promotie belooft.
Wel: omdat je er zin in hebt en/of 't je dichter bij het leven dat je wil brengt.
(Geloof ik in ideale levens? Goh. Misschien iets meer dan in verplichte bucketlijstjes.)

Doe niets
Pijn hebben vraagt energie. Je hebt rust nodig.
Misschien valt rust je moeilijk en wil je je dag volbouwen om nergens aan te denken. Toch is je energie doseren geen slecht idee. Een zware periode is meestal geen sprint, vaak een marathon.

Eet zo goed als je kan
Of neem een goed supplement. Miserie verbruikt extra essentiële bouwstoffen.
Je goed voeden is geweldig lastig en het laatste waaraan je wil denken in zo'n periode. Maar veel te weinig, veel te veel of als een vuilnisbak eten doet een mens veel, veel slechter voelen.

Zorg (voor anderen)
Geven schijnt een mens gelukkiger te maken dan nemen. Wie tijd of dingen schenkt, voelt zich verbondener dan de ontvanger. Dit kan je natuurlijk flink in het been bijten als je zo'n onverbiddelijke gever bent; het kan in je voordeel werken. Op je emotionele bodem kan je een zetje naar boven vinden in vrijwilligerswerk, zorg of verantwoordelijkheid voor anderen.

Voer een eend
Het is niet goed voor ze, dat brood. Het schijnt hun leven geweldig te verkorten.
Hoe komt het dan dat het jou zo goed doet?
Misschien helpt eendjes kìjken ook wel.

Weet dat het overgaat
Alles gaat over. Soms is dat geen fijn idee. Soms kan het je heel erg troosten.
 

Meest gelezen