Israël lanceert zwaarste luchtaanval sinds start Syrische burgeroorlog

Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd in het zuiden van Syrië. De bombardementen, boven de Syrische Golanhoogvlakte, waren een vergelding voor een raketaanval op een Israëlisch dorp. Het was de zwaarste Israëlische aanval sinds de start van de burgeroorlog in Syrië, vier jaar geleden.

Bij de aanvallen werden volgens Israël minstens vijf Palestijnse militanten gedood. Het Syrische leger zegt dat een raket een wagen raakte en vijf inzittende burgers doodde. De aanval volgde op een nacht van luchtaanvallen, waarbij Israël Syrische legerposten viseerde en zeker één Syrische militair omkwam.

De actie kwam er nadat er raketten waren afgevuurd op een Israëlisch dorp, volgens Israël afgevuurd vanuit Syrië door de Palestijnse beweging Islamitische Jihad. Die raketten landden dicht bij het dorp, maar maakten geen slachtoffers. De Islamitische Jihad, dat het regime van de Syrische president Assad steunt, ontkende betrokkenheid bij de aanval.

De Israëliërs beweren dat het raketvuur vanuit Syrië het gevolg is van een agressiever Iraans beleid, sinds het ondertekenen van de nucleaire deal tussen Iran en de vijf belangrijkste wereldmachten in juli. Israëlisch minister van Defensie Moshe Yaalon waarschuwde Iran de Israëlische vastberadenheid niet te testen.

Meest gelezen