Termont na homofoob incident Rabotwijk: "Strijd tegen homohaat prioriteit"

Een homokoppel dat sinds enkele jaren in de Gentse multiculturele Rabotwijk woont, krijgt af te rekenen met homohaat en wordt bedreigd door mensen uit de buurt. Volgens hen neemt de politie van Gent de incidenten niet serieus. Het koppel deelde zijn verhaal gisteren op Facebook en sindsdien gaat het viraal op de sociale media. Burgemeester Daniël Termont (SP.A) laat de zaak onderzoeken.

Kristoff Saeys kocht drie jaar geleden met zijn vriend Tristan Bons een huis in de Rabotwijk. Maar echt een warm welkom kregen ze niet. "Het Rabot heeft zich op enkele jaren tijd omgevormd tot een sluikstortend, homofoob en racistisch kwartier. Pesterijen en doodsbedreigingen zijn voor ons al lang geen uitzondering meer", getuigt Saeys.

Woensdagavond kwam het opnieuw tot een incident. "Vuile homo, vertrek!", zou de Turkse overbuurvrouw de vriend van Kristoff hebben toegeroepen. Saeys doet het verhaal.

"Mijn vriend kwam terug van boodschappen en wilde uitladen, maar er stond iemand voor onze poort geparkeerd. Dat bleek onze overbuurvrouw. De situatie liep al heel snel uit de hand. Ze dreigde ermee vrienden op te bellen, dat wij dood zouden gaan en deed nog heel erg veel andere enge dreigementen."

"Daarop contacteerden we de politie. Zij komen drie kwartier later aan. Intussen had een groep van 9 tot 11 mensen zich verzameld voor ons huis. De politie zag hen ook staan, maar zei dat ze niets anders konden doen dan "een brandje te blussen". De agenten zeiden dat alles onder controle was, maar dat was absoluut niet het geval. Er was zelfs iemand die mij voor de ogen van de politie aan het bedreigen was."

Termont vraagt onderzoek

Dat de politie niet op een adequate manier zou ingegrepen hebben, verbaast burgemeester Daniël Termont. "Dat gaat volledig in tegen onze richting. Wij hebben onze politiemensen speciaal gevraagd om aandacht te hebben voor dit soort klachten van homohaat. Dat is voor ons een prioriteit."

Termont heeft aan de korpschef van de politie nu "onmiddellijk" een onderzoek gevraagd naar de precieze omstandigheden. "Ik begrijp niet dat de mensen op die manier hebben gereageerd. Maar ik wil ook niet vooruitlopen op de zaak. Ik wil eerst de politiemensen in kwestie laten horen."

Jasper Jacobs

Bekijk hieronder het relaas en een filmpje van de bewuste feiten

Meest gelezen