Google eert Belgische "Google avant la lettre"

Google eert vandaag de Belgische advocaten Paul Otlet en Henri La Fontaine met een eigen doodle over hun "Mundaneum", de databank die ze in 1895 ontwikkelden met meer dan 12 miljoen indexkaarten. De doodle is niet enkel op google.be, maar ook op de startpagina in enkele andere landen te zien.

Paul Otlet en Henri La Fontaine, twee advocaten en overtuigde pacifisten die eind 19e, begin 20e eeuw in Brussel woonden en werkten, waren ervan overtuigd dat betere kennis een factor was om mee de vrede te bewerkstelligen. Ze deelden ook een passie voor bibliografie.

Samen creëerden ze in 1895 het Universeel Bibliografisch Repertorium, een databank met meer dan 12 miljoen indexkaarten, die in 1920 de naam "Het Mundaneum" kreeg. Het was de ambitie om er alle kennis van over de hele wereld te verzamelen en ter verwerken, onder al zijn vormen (boeken, geschriften, iconografie, kranten, tijdschriften...)

Een haast onmetelijke taak. Otlet verdiepte zich nog verder in de bibliografie en bedacht een universele manier om geschreven, visuele en auditieve informatiebronnen te classificeren.

"Het internet van papier", "de voorloper van Google"

In het Mundaneum bevinden zich allerlei fondsen en archieven: het Internationaal Persmuseum, het Internationaal Instituut van de Fotografie (affiches, postkaarten, glasplaten, foto's), en het universeel repertorium met de naam Encyclopedia Universalis Mundaneum, een enorm kaartenregister schema's die door Otlet waren uitgedacht. Hierin zitten de Mundotheek, de persoonlijke archieven van La Fontaine en Otlet, de archieven van de Vrienden van het Wereldpaleis en thematische collecties gewijd aan feminisme, pacifisme en anarchisme.

Het Mundaneum, ook wel het internet van papier genoemd, heeft een verzameling van zo'n zes kilometer papier. Vaak wordt het omschreven als de voorloper van Google en van het elektronisch opzoeken. De archieven van het Mundaneum werden in juni 2013 opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst voor documenten.

"Paul Otlet was een pionier"

Het Mundaneum vond eerst onderdak in een vleugel van het Jubelpark tot het in 1998 overgeplaatst is naar Bergen, waar Google ook een van zijn drie Europese datacenters heeft.

In 2012 gingen het Mundaneum en Google een samenwerking aan. "Paul Otlet was een pionier wat betreft het vrij ter beschikking stellen van informatie", zegt Google, dat zich dezelfde missie toedicht. Op zijn 147ste verjaardag vandaag publiceert Google een eerbetoon aan het werk van Otlet.

De doodle is ook te zien op de startpagina van Google in Frankrijk, Luxemburg, Zweden en Denemarken.

Meest gelezen