"Communicatiefout na oproep Gents homokoppel"

Het onderzoek naar een interventie van de Gentse politie in de Rabotwijk, na een oproep door een homokoppel wegens bedreigingen, wijst op een communicatiefout bij de dispatching. Daardoor zouden de agenten op het terrein de situatie minder ernstig hebben ingeschat. "De agenten waren aanvankelijk niet op de hoogte van de bedreigingen aan het adres van het koppel", zegt korpschef Filip Rasschaert.

Het homokoppel, dat sinds enkele jaren in de Gentse multiculturele Rabotwijk woont en naar eigen zeggen krijgt af te rekenen met bedreigingen door mensen uit de buurt, deelde vorige week het filmpje van de interventie op Facebook, waarna het viraal ging. "Politie rijdt weg terwijl 9 Turken voor mijn deur staan, met alle doodsbedreigingen van dien. Gezellig hè, homo zijn in het Rabot", schreef de man. Zijn partner postte: "Pesterijen en doodsbedreigingen zijn voor ons al lang geen uitzondering meer. Jammer dat de politie er keer op keer zo goed als niets aan doet. Veilig voelen we ons hier niet meer."

Burgemeester Daniël Termont (SP.A) vroeg "onmiddellijk" een onderzoek, vanmorgen werd hij door de Gentse korpschef Filip Rasschaert op de hoogte gebracht van de resultaten daarvan. "De fout gebeurde bij de communicatie. Er was een oproep met de nadruk op de bedreigingen, en in de zijlijn daarvan het parkeren voor de garage", vertelt Rasschaert.

"Bij het doorgeven van de provinciale dispatching naar onze dispatching was het bericht al lichtjes afgezwakt. Van onze dispatching naar de motorrijders (de ploeg op het terrein, nvdr.) toe, ging het alleen nog over het probleem van het parkeren. De agenten hebben alle partijen aangesproken, maar ze hadden onvoldoende informatie gekregen."

Meest gelezen