"Ik kan Bert niet genoeg bedanken. Hij was ontzettend belangrijk"

Dit jaar zullen in ons land zo'n 2.800 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen aankomen. Zij krijgen een voogd toegewezen die hun belangen behartigt. "En dat is ontzettend belangrijk", zegt Souleymane Sow, die toen hij jonger was onder de voogdij van comedian Bert Gabriëls viel, in "De afspraak".

Bert Gabriëls kennen de meesten als stand-upcomedian of uit het Canvas-programma "Zonde van de zendtijd". Daarnaast is hij ook al sinds 2004 voogd voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen die hier toekomen.

"Ik heb er in totaal 17 of 18 gehad", zegt hij in "De afspraak". "Nu is het al even geleden, omdat ik het vrij druk heb met onder anderen mijn eigen kindjes. Maar eens ik er weer tijd voor heb, begin ik er weer aan."

Zoeken naar oplossing

De comedian kreeg al kinderen van verschillende leeftijden onder zijn hoede. "De minderjarigen krijgen een voogd omdat er steeds een wettelijke vertegenwoordiger moet zijn. Als voogd bied je zelf geen opvang aan, maar controleer je wel of er opvang is. Je gaat ook op zoek naar een school en een geschikte opleiding en gaat ook kijken waar de oplossing ligt. Moet er gekeken worden naar terugkeer? Moeten we de ouders zoeken? Of kunnen we een oplossing hier in België zoeken?"

Een van de voogdijkinderen van Gabriëls is Souleymane Sow, nu 26 jaar en klusjesman in Antwerpen. "Bert was ontzettend belangrijk. Hij was echt nodig. Het is dankzij Bert dat ik hier nu nog ben. Ik kan hem niet genoeg bedanken."

Sow kon hier in België blijven, maar dat was niet het geval voor alle voogdijkinderen van Gabriëls. "Met sommigen hebben we aan terugkeer gewerkt, anderen zijn verdwenen toen ze 18 werden of zijn in de psychiatrie of gevangenis beland. Het kan alle kanten uit."

Genoeg voogden?

Momenteel zijn er 240 voogden voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. De kans dat dat genoeg gaat zijn in de huidige vluchtelingencrisis is volgens Gabriëls klein. "Onlangs kwam er al een oproep om er als voogd iemand bij te nemen. Wellicht zullen er dus ook extra nodig zijn."

Kandidaten kunnen zich aanmelden op de site van de dienst Voogdij.

Meest gelezen