"Stofvrouw" op iconische 9/11-foto overleden aan maagkanker

Marcy Borders, de vrouw die bij de aanslag op de WTC-torens in New York bedolven raakte onder een dikke laag stof, is op 42-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van kanker. Een fotograaf nam destijds een foto van de "dust lady" (of "stofvrouw") en die ging de hele wereld rond.

Het was de familie van de vrouw die het nieuws in verschillende Facebookposts meldde. Zo riep haar broer Michael Borders iedereen op om voor zijn zus te bidden, om enkele uren later te posten dat "hij niet kon geloven dat zijn zus gestorven is".

Marcy Borders vocht al even tegen maagkanker. Volgens haar familie (alsook volgens Marcy zelf, zie onder) is de ziekte een gevolg van de aanslag op 11 september 2001. Marcy was die bewuste dag aan het werk op de 81e verdieping van de Noordertoren van het WTC. Die toren was het doelwit van het eerste vliegtuig.

Ze vluchtte meteen -tegen de orders van haar baas in- de trap af naar beneden. Net op het moment dat ze de uitgang van het gebouw vond, zakte de Zuidertoren in elkaar. Zo werd Borders bedolven onder een dikke laag stof. "Ik kon zelfs mijn handen voor mijn ogen niet zien", aldus Borders in een interview met de New York Post in 2011. Een voorbijganger trok haar uiteindelijk een ander gebouw in, en daar werd de iconische foto genomen.

Depressie, verslaving en kanker

In de nasleep van 9/11 kreeg de vrouw te kampen met een depressie en een verslaving. In 2011 zei ze in een interview met Jersey Journal dat ze dacht dat ook de kanker een gevolg was van 9/11. "Ik had geen hoge bloeddruk, geen diabetes, geen hoge cholesterol. Hoe kan het dat een gezonde vrouw van de ene dag op de andere met kanker ontwaakt?"

In mei nog werd er door de Amerikaanse diensten voor Volksgezondheid (Centers for Disease Control and Prevention) gemeld dat er bij zeker 4.000 slachtoffers en reddingswerkers van 9/11 reeds een kanker werd vastgesteld die gelinkt kan worden met de aanslag. Huidkanker, prostaatkanker en lymfeklierkanker zouden het meest voorkomend zijn.

VIDEO: Marcy Borders vertelt hoe ze "de stofvrouw" werd voor de wereld

Meest gelezen