NASA: "Wereldwijd zeeniveau stijgt met minstens één meter"

"Het wereldwijde zeeniveau gaat de komende 100 tot 200 jaar met minstens één meter stijgen", dat melden wetenschappers van de NASA op basis van satellietgegevens. "Dit gaat een diepgaande impact hebben op de hele wereld", klinkt het. "Het enige onzekere is de snelheid waarmee het gaat gebeuren."
AP2007

De ijskappen op Groenland en Antarctica smelten sneller dan ooit tevoren en de oceanen verwarmen aan een steeds hoger tempo. Het is volgens de wetenschappers onoverkoombaar dat het wereldwijde zeeniveau de komende 100 à 200 jaar met minstens één meter gaat stijgen. Die stijgende zeespiegel gaat een diepe impact hebben op de wereld zoals we die nu kennen. "Meer dan 150 miljoen mensen wonen op een plaats die dan onder water zal komen te staan", zegt wetenschapper Michael Freilich. "Gehele naties in de Stille Oceaan gaan verdwijnen."

Het klimaatpanel van de VN (IPCC) liet bij de laatste grote voorspellingen in 2013 nog optekenen dat het zeeniveau ergens tussen de 30 centimeter en een meter zal stijgen tegen 2100. "Het is helemaal niet denkbeeldig dat het zeeniveau met meer dan een meter gaat stijgen", klinkt het nu volgens de NASA-data. "Het is alleen moeilijk te voorspellen hoe snel dit allemaal gaat gebeuren. De ijskappen smelten sneller dan we tot voor kort dachten en die snelheid lijkt alleen maar toe te nemen."

Meest gelezen