Nijntje is serieuze kunst in het Rijksmuseum

Dick Bruna (88) kan zich volgens het Rijksmuseum in Amsterdam meten met grootheden als Vermeer, Mondriaan en Rietveld. Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Nijntje, zijn beroemdste creatie, is een Bruna-tentoonstelling geopend in het museum.

Het Rijksmuseum laat de werken van de grafisch vormgever, tekenaar en schrijver Dick Bruna voor het eerst zien in een kunsthistorische context.

De expositie toont affiches, boekomslagen, grafisch werk en uiteraard ontwerpen voor Nijntje, die opvallen door de heldere lijnen en primaire kleuren. Ze zijn te zien naast prenten van Bruna's grote voorbeelden, zoals de Franse kunstenaars Henri Matisse en Fernand Léger.

"Midden jaren negentig was het nog onbespreekbaar dat werk van Dick Bruna deel zou uitmaken van de collectie van het Rijksmuseum", zei Annemies Broekgaarden, hoofd publiek en educatie.