Grootste oesterschelp ter wereld gevonden aan Belgische kust

Luxemburgse toeristen hebben deze week een oesterschelp van maar liefst 38 centimeter lang gevonden op het strand nabij het Zwin. Dat is 2,5 centimeter groter dan het officiële wereldrecord van 2013.

Alice en Clémentine Lechat waren aan het spelen op het strand van Knokke-Heist, ter hoogte van het Zwin, toen ze op de langgerekte lege oesterschelp stootten. Ouders Marc en Susan beseften dat het een uitzonderlijke vondst was en namen meteen contact op met het Natuurcentrum van het Zwin en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Daar werd bevestigd dat het om een recordexemplaar van de Japanse oester ging. Normaal gezien wordt deze soort in onze contreien slechts 8 à 15 cm groot. Op basis van de groeiringen schatten experts van het VLIZ dat het recordexemplaar 25 jaar oud was.
 

De Japanse oester of “creuse”, werd in de jaren 60 voor het eerst ingevoerd in Nederland. Ondertussen neemt de soort zowat 95 procent van de marktvraag voor haar rekening.

Het officiële record van Guinness staat op dit moment op 35,5 centimeter. Deze oester van dezelfde soort werd in 2013 levend gevonden in de Deense Waddenzee, en stierf vorige winter.

De recordschelp is vanaf 1 september te bewonderen in het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke, waar hij wordt opgenomen in de tijdelijke expo “Oesterpassie”.

Meest gelezen