Regering verrekent duurdere elektriciteit toch in de index

De btw-verhoging op elektriciteit zal dan toch mee verrekend worden in de index. Dat is een overwinning van de "linkse" op de "rechtse" partijen in de regering. Als dat niet gebeurd was, zou het nog langer duren voor de lonen worden aangepast aan de levensduurte. Vicepremier Kris Peeters: "Gewone mensen zullen sneller hun indexering krijgen."
Tevreden gezichten bij premier Michel en de ministers Peeters en De Croo.

MR-voorzitter Olivier Chastel gaf vanochtend op Bel-RTL een eerste schot voor de boeg. Hij zei dat dat de Franstalige liberalen van premier Michel het effect van de btw-verhoging op de index niet willen neutraliseren. En het is geen geheim dat ook CD&V mordicus tegen was. 

Alles heeft te maken met de taxshift. Om financiële ademruimte te creëren, maakte de regering-Michel de maatregel van voormalig minister Johan Vande Lanotte (SP.A) om de btw op elektriciteit naar 6 procent te verlagen ongedaan. Nu wordt het weer 21 procent. 

Dat heeft echter een grote impact op de index van consumptiegoederen. Het resultaat zou zijn dat de spilindex sneller overschreden wordt, en dat de lonen (na de al afgesproken indexsprong) enkele maanden vroeger weer zouden gaan stijgen. 

Vandaar dat de "rechtse" partijen er voor pleitten om de impact te neutraliseren. Tegenstanders noemden dat echter een tweede (mini-)indexsprong, en die hebben nu hun slag thuisgehaald.

"Indexsprong zal korter duren dan voorzien"

Kris Peeters (CD&V) was na de ministerraad tevreden voor de microfoon van VRT Nieuws. "Gewone mensen zullen sneller hun indexering krijgen, en de indexsprong gaat nu iets korter duren dan voorzien."

Minister van Financiën Johan Vanovertveldt (N-VA) vindt de maatregel "zeer verdedigbaar". "Door de btw in de index te houden, zorgen we voor een compensatie voor de consument." Door de indexsprong en de lage inflatie zal die volgens de ministers niet tot een verhoging van de loonkosten leiden. Meteen heeft de regering ook een netelig en al langer aanslepend probleem uit de weg geruimd.

Overigens besliste die vandaag ook om de belastingschijf van 30 procent af te schaffen en de belastingvrije som te verhogen om zo de 100 euro korting in de personenbelasting mogelijk te maken.

Meest gelezen