Vande Lanotte legt eed af als burgemeester van Oostende

Johan Vande Lanotte (SP.A) heeft vrijdag de eed afgelegd als burgemeester van Oostende. Hij volgt zijn partijgenoot Jean Vandecasteele op, die 19 jaar lang burgemeester was. "De wissel is in perfecte afspraak gebeurd", luidt het. Vande Lanotte wil dicht bij de Oostendenaren staan en meer samenwerking tussen inwoners en stadsbestuur aanmoedigen.
Kurt Desplenter

Vanmiddag om 15.30 uur was het zover: Vande Lanotte legde de eed als burgemeester af bij de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé. "Voor mij is het een belangrijke uitdaging om meer participatie, meer deelname van de Oostendenaren aan het bestuur, aan het stadsleven te creëren. Samen beter, dat is de slogan waar ik de laatste maanden mee bezig was. Dat gaat toch een belangrijk Leitmotiv van mijn burgemeesterschap worden", verklaarde Vande Lanotte nadien.

Zijn voorganger Jean Vandecasteele gaat de komende drie jaar verder als schepen van Openbaar Domein en Personeel. De aankondiging van de machtswissel voor het zomerreces maakte heel wat ophef los. Er kwam zelfs een extra gemeenteraad die heel geanimeerd verliep. "Voor ons voelde het natuurlijk aan, maar we moesten het wel uitleggen aan de mensen. Ik wilde geen ruzie meer maken voor iets wat ik niet wil, en ik wou me vooral concentreren op de zaken die ik nodig vond", aldus Vandecasteele.

"De wissel is in perfecte afspraak gebeurd. Wij zijn een goed team. De eerste die ons uiteen wil trekken, loopt hier nog niet rond", vult Vande Lanotte aan. "We zullen allebei op de beste positie zitten. Voor het tweede deel van de legislatuur willen we na een goede besparingsronde opnieuw investeren. Dat is het enige dat zal voelbaar zijn."

De tandem kijkt ook al naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018. "Ik zal trekken, Jean zal duwen", zei de nieuwe burgemeester. "Met deze wissel tillen we Oostende naar een hoger niveau", klinkt het.

Kurt Desplenter

Meest gelezen