Jan Verheyen: "Ons huis is onbewoonbaar verklaard"

In Ruddervoorde heeft een lokale windhoos bijzonder veel schade veroorzaakt in een woonwijk. Regisseur Jan Verheyen is een van de gedupeerden. Zijn woning is volledig verwoest. "We zijn zelf ongedeerd, maar de brandweer heeft ons huis tijdelijk onbewoonbaar verklaard. We zijn de schade aan het opmeten, maar eigenlijk is er geen beginnen aan."

Verheyen is zwaar onder de indruk van de gebeurtenissen. "Om 4.50 uur brak er een zwaar onweer met hagel los, waarvan iedereen wakker is geworden. Volgens de brandweer is er vervolgens een zeer lokale windhoos over de wijk getrokken, met zeer veel schade tot gevolg. Wij hebben de volle laag gekregen."

Op foto's die Verheyens vrouw deelde via sociale media is te zien hoe groot de ravage precies is. Overal ligt glas, geen enkele kamer is gespaard gebleven. "Ons huis is bijna letterlijk opgetild. Het dak is deels verdwenen en alle ramen zijn stuk. Dit zijn beelden die je doorgaans enkel op televisie ziet. Het is absoluut niet prettig om dat zelf mee te maken."

"Overweldigende natuurkracht"

De kracht van de natuur was volgens Verheyen immens. "De voordeur was op slot, maar werd gewoon open gegooid. De deuren van de kasten in de hal lagen op het terras. Ze zijn door de volledige woonkamer en de terrasramen gekatapulteerd. Een deel van ons dak is opgetild en weggewaaid. De airco-units zijn uit hun vergrendeling gerukt."

Verheyen, zijn vrouw en dochter zijn wel ongedeerd. De brandweer heeft hun woning meteen tijdelijk onbewoonbaar verklaard. "Wij zijn zelf gevlucht naar een kamer waar de ramen zijn uitgewaaid. De explosie is gelukkig van binnen naar buiten gegaan, waardoor alle glas op straat werd gekatapulteerd. Dat is een geluk bij een ongeluk geweest. Maar eigenlijk is er geen beginnen aan. De structuur van ons huis moet nagekeken worden en er is veel glas- en waterschade. Het is meer dan enkel wat opruimen", zucht de regisseur.

Meest gelezen