Zwaar onweer richt veel schade aan in West-Vlaanderen

Een hevige onweerszone is in de vroege ochtend over West- en Oost-Vlaanderen getrokken. De grote hagelbollen en lokale windhozen hebben veel schade veroorzaakt. In Torhout trad gedurende enkele uren het noodplan in werking, omdat het centrum van de stad onder water is gelopen. In Kortemark en Ruddervoorde passeerde een windhoos. Het KMI onderzoekt de ernst van dit fenomeen.
Resultaat van een windhoos in Kortemark

Het onweer begon zaterdag in de late avond. In de vroege ochtend zijn verschillende onweerscellen vanuit Frankrijk verder door West-Vlaanderen richting Oost-Vlaanderen en Antwerpen getrokken. Er zouden hagelstenen met een diameter van enkele centimeter uit de lucht zijn gevallen. Rond half acht had de laatste onweerscel West-Vlaanderen verlaten.

Vooral de regio Torhout - Brugge heeft zondagochtend de volle lading gekregen. De brandweer van Brugge en Torhout kregen enorm veel oproepen binnen. Het centrum van de stad Torhout is onder water gelopen.

"Iets over vijf uur vanmorgen is de hel hier losgebarsten", zegt burgemeester Norbert De Cuyper. "We hebben het rampenplan in werking gestoken en zijn nu volop bezig met de coördinatie en de hulpverlening." Omstreeks 10 uur werd het rampenplan afgeblazen. De brandweer zal de rest van de dag nog puin blijven ruimen.

Windhoos

Het noodweer heeft ook in Kortemark lelijk huis gehouden. Daar is een woning deels ingestort en weggeblazen. In de Gitsstraat passeerde wellicht een windhoos.

Noodweer.be is nog volop bezig met de analyse van de radarbeelden. "Er was alleszins genoeg windschering aanwezig. Uit lokale observaties moet blijken of het inderdaad om een windhoos ging. Bij een valwind heb je schade in één lijn, bij een windhoos in een roterende cirkel. Alle ingrediënten waren deze nacht aanwezig om buien te laten uitgroeien tot supercells", aldus Nicolas Roose, die de situatie vannacht op de voet volgde.

De brandweer van Kortemark kreeg in totaal een dertigtal oproepen binnen. Het ging om omgevallen bomen en afgerukte takken en wateroverlast. De situatie is intussen onder controle, maar het zal nog enkele dagen duren voor alle puin is opgeruimd.

Water- en hagelschade

Vooral het noorden van de provincie West-Vlaanderen is zwaar getroffen. In Veurne heeft de brandweer enkele oproepen binnengekregen voor wateroverlast. Erger was het in de regio Koekelare, Oostkamp, en Lichtervelde. "Lichtervelde, Wingene, Zwevezele, daar zijn we op dit moment bezig", klonk het bij brandweer Midwest - Roeselare. "Dat gaat van omgewaaide bomen, wateroverlast en zelfs hagelschade."

Volgens Luc Vanparys, burgemeester van Oostkamp, is alles in zijn gemeente nu onder controle. "We zitten aan 42 oproepen, voor afgerukte takken, omgewaaide bomen en schade aan daken. Het noodplan is niet afgekondigd, maar alle hulpverleningsdiensten werken nauw samen."

"Vanaf 5 uur deze ochtend hebben we preventieve maatregelen genomen en ons georganiseerd", meldt de brandweer. "Er was melding van onder meer een omgewaaide topgevel en in een woning werden zelfs enkele ramen weggeblazen. Enkele straten werden afgesloten door wateroverlast."

Ook in Brugge werden brandweer en politie overstelpt met noodoproepen, vooral vanuit deelgemeente Sint-Pieters. In het centrum van de stad stonden onder meer de grote rotonde aan het station en de tunnel onder het Zand blank. 

Supercellen

Volgens David Dehenauw van het KMI hebben enkele supercellen (ronddraaiend onweer op kilometers hoogte) de windstoten en hagelbuien veroorzaakt. In Brugge werden zaterdagnacht hagelbollen opgemerkt met een diameter van 2 à 3 centimeter.

In de loop van de ochtend is de onweerszone weggetrokken. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt nog voor felle regenbuien en hevige windstoten. Plaatselijk kunnen in West- en Oost-Vlaanderen één of meerdere rijstroken onder water staan.

Enkele cijfers

Lokaal is er op 12 uur tijd in West-Vlaanderen 40 tot 50 mm neerslag gevallen per vierkante meter. In Oostkamp viel er vannacht een recordhoeveelheid neerslag: maar liefst 59 mm. Er zijn zware windstoten gemeten van 70 km/u.

Meest gelezen