Honderden vluchtelingen met de trein aangekomen in Duitsland

Nu de politie in de Hongaarse hoofdstad Boedapest de migranten die naar het Westen willen komen niet langer tegenhoudt, zijn honderden van hen gisteravond en in de loop van de nacht aangekomen in Duitsland. Naar schatting 2.000 migranten hadden zich de voorbije dagen in het grootste station van Boedapest verzameld.
MTVA - MEDIA SERVICE SUPPORT AND ASSET MANAGEMENT FUND2015

De migranten konden gisteren onder het oog van de politie de trein nemen naar het Westen. Eerst kwamen ze aan in Oostenrijk, waar het overgrote deel doorreisde naar "beloofde land" Duitsland.

De Duitse politie deed een eerste trein stoppen in Rosenheim en bracht zowat 190 mensen over naar een voormalige kazerne, om hen te registreren.

In het politiebureau van Rosenheim zitten nu zo'n 400 vluchtelingen. Maar de politie kan niet alle nieuwkomers controleren en daarom worden de treinen verder naar München geleid. Daar worden de mensen naar een centrum gebracht waar ze zich moeten aanmelden.

Met de eerste treinen kwamen zowat 200 andere vluchtelingen toe in München. Daarna reisden met volgende treinen nog eens honderden andere migranten naar de stad door.

De stemming onder de migranten was volgens een woordvoerder van de politie rustig tot euforisch. Velen riepen "Thank you, Germany" of "We love you, Germany".

Duitsland boos op Hongarije

De treinen werden maandagnamiddag nog tegengehouden aan de Oostenrijks-Hongaarse grens, maar zijn uiteindelijk toch doorgelaten. Duitsland is nu boos op Hongarije omdat dat land de vluchtelingen heeft doorgestuurd.

Hongarije zegt dat Italië en Griekenland het probleem veroorzaken omdat de vluchtelingen daar Europa binnenkomen. Het verdrag van Dublin bepaalt nochtans dat het eerste EU-land van aankomst - in dit geval Hongarije - de asielaanvraag moet behandelen.

Ook vluchtelingen uit de Balkan

Het overgrote deel van de migranten komt uit oorlogsgebied zoals Syrië en het noorden van Irak, of uit Eritrea. Zo'n 40 procent komt uit de Balkan en heeft in principe dus weinig kans op een verblijfsrecht. Beieren gaat vandaag, speciaal voor die laatste categorie, een opvangcentrum openen, als eerste in Duitsland. In Manching bij Ingolstadt zullen 500 migranten uit Zuidoost-Europa worden opgevangen. Hun asielaanvraag zal er sneller worden afgehandeld.