"Antisemitisme is onaanvaardbaar. Ik wil een nultolerantie"

Premier Charles Michel (MR) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hebben deze voormiddag een bezoek gebracht aan de Joodse wijk in Antwerpen. Ze beloofden daar een nultolerantie voor antisemitisme en extra middelen voor de beveiliging van de wijk.

Michel en Jambon gingen naar de Joodse wijk in Antwerpen op vraag van de inwoners zelf. Omringd door een grote schare veiligheidsmensen bezochten ze de oudste Joodse school in ons land, synagogen en jeugdverenigingen van de Joodse gemeenschap.

Veiligheid was vanzelfsprekend een van de belangrijkste thema's van het bezoek. "Ouders van een schoolgaand kind moeten tonen wat er op de weg kan gebeuren: hoe ze moeten fietsen of een zebrapad oversteken. Wij moeten aan onze kinderen leren wat een verdacht voorwerp of een verdachte persoon is", getuigt Daniël Werner van het Forum van Joodse organisaties.

De premier verzekerde de Joodse gemeenschap alleszins dat zijn regering de strijd tegen radicalisering en antisemitisme hoog op de agenda heeft staan. "Antisemitisme is onaanvaardbaar. Ik wil een nultolerantie daarvoor", zei hij.

Op dit ogenblik worden nog altijd meer dan vijftig militairen en vijftig politieagenten per dag ingezet voor de bewaking van de Joodse instellingen in Antwerpen. De federale regering trekt de komende twee jaar zo'n 4 miljoen euro uit voor structurele beveiliging van de wijk.

De Wever: "Waardeer het heel erg dat premier Joodse wijk bezoekt"

Meest gelezen