"The Terminator" staat terecht voor Internationaal Strafhof

Voor het Internationaal Strafhof in Den Haag is het proces begonnen tegen Bosco Ntaganda, voormalig rebellenleider in het oosten van Congo. Ntaganda moet zich verantwoorden voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, begaan in het district Ituri in de periode 2002-2013.
AP2013

Bosco Ntanganda, wegens zijn reputatie van meedogenloosheid ook wel "The Terminator" genoemd, wordt beschouwd als een van de hoofdfiguren van de laatste jaren in de burgeroorlog in Oost-Congo. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, waaronder aanzetten tot verkrachting en ronselen van kindsoldaten, maar pleit onschuldig.

Rebellen van Ntanganda zouden in 2002 in Ituri minstens 800 burgers hebben omgebracht vanwege hun etnische identiteit. Volgens de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof is hij minstens even gevaarlijk als Joseph Kony, de Oegandese rebellenleider die al jaren wordt opgespoord.

Ntaganda groeide op in Rwanda en sloot zich in de jaren 90 aan bij de rebellen van het Rwandees Patriottisch Front van Paul Kagame, tegenwoordig president van Rwanda. Na diens machtsovername in Kigali vervoegde Ntaganda de rangen van de rebellenbeweging van Thomas Lubanga, in het Oost-Congolese district Ituri.

Wisselen van kamp

Later kwam hij terecht bij het Congrès National pour la Défense du Peuple (CNDP), de Tutsi-rebellenbeweging van Laurent Nkunda (foto), ook van Rwandese origine. In 2009 scheurde Ntaganda zich af van het CNDP en sloot hij zich aan bij het Congolese regeringsleger, maar na drie jaar veranderde hij weer van kamp en richtte hij de rebellenbeweging M23 op.

In de daaropvolgende jaren controleerde Ntanganda volgens de Verenigde Naties twee belangrijke mijnsites in Oost-Congo. Rebellenleiders/krijgsheren gebruiken de opbrengsten van de mijnbouw om een gewapende strijd te financieren.

Eind 2012 sloegen bij de strijd om de Oost-Congolese stad Goma 800.000 mensen op de vlucht voor M23.

In 2013 was Ntagada mogelijk geïsoleerd geraakt nadat zijn rebellenbeweging was uiteengevallen, waardoor hij niet langer de steun genoot van bondgenoot Rwanda. In maart 2013 stapte hij de Amerikaanse ambassade in de Rwandese hoofdstad Kigali binnen, en van daaruit werd hij overgebracht naar Den Haag.

Sinds de oprichting van het Strafhof in 2003 zijn al 22 zaken behandeld. In slechts drie zaken is het ook effectief tot een veroordeling gekomen. Een van de veroordeelden is Thomas Lubanga, een oude bekende van Ntaganda.