Vroeg werk van Karel Appel ontdekt in tv-programma

Het Nederlandse tv-programma "Tussen kunst en kitsch", waarin mensen mogelijk waardevolle voorwerpen kunnen laten schatten door experts, opent vanavond het nieuwe seizoen met een bijzondere aflevering. Tijdens de opnames voor het programma is een vroeg werk van de bekende kunstenaar Karel Appel ontdekt.

Het kunstwerk is een reliëf van een kindfiguur. De eigenaar heeft het lang geleden gekocht op het Waterlooplein in Amsterdam, mogelijk van Appel zelf. Hij zou er amper 5 gulden (2,3 euro) voor betaald hebben. Hoeveel het werk nu waard is, zal in de uitzending worden bekendgemaakt. Maar een soortgelijk werk uit 1950 is op een veiling verkocht voor 20.000 euro, zo schrijft de NOS.

Het werk dateert vermoedelijk uit 1947 of 1948. Waarschijnlijk gebruikte de kunstenaar er een stuk uit de deur van zijn woning voor. In zijn beginperiode schilderde Karel Appel (1921-2006) veel kindfiguren. Hij was straatarm en moest spullen uit zijn huis gebruiken om op te werken. Pas later kwam er belangstelling en waardering voor zijn kunst.

Appel is het meest bekend als een van de oprichters van de Cobra-beweging (Kopenhagen, Brussel, Amsterdam), een groep expressionistische naoorlogse kunstenaars. Tot de Cobra-groep behoorden ook schrijvers en dichters, zoals Lucebert, Remco Campert en Hugo Claus.

"Tussen kunst en kitsch" wordt vanavond uitgezonden om 20.30 uur op NPO1.

Meest gelezen