Abstract kunstenaar Gilbert Swimberghe is overleden

In Brussel is beeldend kunstenaar Gilbert Swimberghe overleden. Hij was van groot belang voor de doorbraak van de abstracte kunst in België. Zijn werk is te zien in musea overal ter wereld en wordt momenteel ook volop herontdekt. Swimberghe was 88 jaar.

Swimberghe studeerde net na de oorlog aan aan de academies van Brugge en Brussel. Hij begon in de jaren 50 als expressionist, beïnvloed door Permeke en de Latemse School. Via gestileerde stillevens evolueerde hij naar pure composities.

Hij raakte vooral bekend als schilder van driehoeken in gekleurde vlakken, vooral grijs en blauw. Toch noemde hij zichzelf geen kunstschilder, maar beeldend kunstenaar. Naast schilderijen maakte hij immers ook mozaïeken en witte reliëfs, waarmee hij de grenzen van de architectuur aftastte. Hij werkte in hout en karton, maar keerde later weer terug naar verf.

Het werk van Swimberghe is te zien in tal van Belgische en Europese musea. Het wordt momenteel ook volop herontdekt, net als het abstracte werk van tijdgenoten als Marc Verstockt, Amedée Cortier en Dan Van Severen.