Eerste asielzoekers in München aangekomen

In München, in het zuiden van Duitsland, zijn de eerste treinen met vluchtelingen aangekomen vanuit Oostenrijk. Het gaat om mensen die gisteren - eerst te voet, later per bus- vanuit Hongarije naar Oostenrijk waren vertrokken. Duitsland verwacht dat er vandaag zo'n 8.000 vluchtelingen zullen aankomen.

De asielzoekers waren gisteren, na dagen van wachten in het Keletistation in Boedapest uiteindelijk zelf te voet vertrokken naar de Hongaars-Oostenrijkse grens, zo'n 170 kilometer verder. Gisterenavond laat besliste de Hongaarse overheid om bussen in te zetten om hen naar de grens te brengen.

Daar kwamen ze afgelopen nacht aan, maar daarmee was het verhaal nog niet ten einde. Volgens Oostenrijk, dat zich bereid heeft verklaard om samen met Duitsland de vluchtelingen op te vangen, weigerde Hongarije om Oostenrijkse bussen in zijn grenszone toe te laten om de asielzoekers te laten overstappen.

De vluchtelingen, gewikkeld in dekens en slaapzakken ter bescherming tegen de regen, wandelden dan maar zelf over het stuk niemandsland naar Oostenrijk. Er wachtte hen alvast een warmer welkom dan de voorbije dagen in Hongarije. Een veldbed, warme thee, voedsel en medische verzorging. Dat laatste is niet overbodig, want veel vluchtelingen zijn oververmoeid, hebben problemen met hun bloedsomloop of hebben psychologische problemen. Aan de Oostenrijkse grens stonden vanmorgen overigens ook Oostenrijkers met bordjes met daarop "Vluchtelingen welkom".

Ondanks de vermoeidheid, tonen de vluchtelingen zich blij en opgelucht bij hun aankomst in Oostenrijk. "We zijn gelukkig. We gaan naar Duitsland", zei een Syrische man. En een ander: "Hongarije moet uit de Europese Unie worden gezet. Zo'n slechte behandeling."

"Gezondheid vluchtelingen primeert"

Volgens de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken zijn afgelopen nacht meer dan 3.000 vluchtelingen in Oostenrijk aangekomen. "Elke vluchteling kan uiteraard bij ons asiel aanvragen en wordt daarover ook geïnformeerd", aldus Johanna Mikl-Leitner.

"Maar tot nu toe hebben maar tien mensen asiel aangevraagd. De anderen willen hun tocht voortzetten, in de meeste gevallen naar Duitsland." Mikl-Leitner benadrukte dat de Oostenrijkse politie geen geweld zal gebruiken tegen de vluchtelingen. "Hun gezondheid gaat voor."

Oostenrijk verwacht nog meer vluchtelingen in de loop van de dag, zeker 5.000 en mogelijk 10.000 mensen. Hongarije heeft laten weten dat het geen bussen meer zal inleggen maar vanuit Boedapest is intussen een nieuw groep vluchtelingen te voet naar de Hongaars-Oostenrijkse grens onderweg.

Daar staan treinen klaar om de vluchtelingen van Nickelsdorf naar Wenen en Salzburg en van daaruit naar München en Frankfurt te brengen. De eerste treinen zijn intussen vertrokken en in München aangekomen. In totaal gaat het om zo'n 600 mensen. In de buurt van het Hauptbahnhof in München zijn twee zalen in gereedheid gebracht om vluchtelingen die verzorging nodig hebben, op te vangen. Van daaruit gaat het naar een opvangcentrum waar ze zich kunnen laten registreren als asielzoeker. Verwacht wordt dat ze in de loop van de volgende dagen naar andere steden en gemeenten in Duitsland zullen worden overgebracht.

Meest gelezen