Geldboetes voor UZ Gent en 3 bedrijven voor foute hersenbestraling

In de strafzaak rond de bestralingstherapie waarbij in 2005 en 2006 in het UZ Gent patiënten op een verkeerde plaats in de hersenen bestraald werden, krijgen alleen het UZ en drie andere bedrijven geldboetes tot 55.000 euro opgelegd. Het ziekenhuis draagt de zwaarste verantwoordelijkheid omdat het "om budgettaire redenen onveilige keuzes" maakte, maar de artsen, technici en bedrijfsleiders krijgen geen straf opgelegd. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist.

Tussen december 2005 en september 2006 werden in het UZ Gent zeventien patiënten behandeld met een stereotactisch kader, een soort helm die op het hoofd wordt gezet en toelaat driedimensionaal de stralingsbundel te richten op de tumor of de uitzaaiingen. Om de exacte locatie te bepalen, wordt gewerkt met radiologiebeelden van de hersenen en met een computerprogramma dat bij de helm hoort.

In september 2006 werd in het UZ ontdekt dat de software die wordt gebruikt voor het bestrijden van hersentumoren, niet goed zou gewerkt hebben. Er werd een afwijking van meer dan een centimeter met de plaats van de tumor vastgesteld.

In totaal tien verdachten - het UZ, de Belgische NV Elekta, het Duitse Brainlab, het Canadese Sandström Trade and Technology en zes natuurlijke personen - stonden terecht voor onopzettelijke slagen en verwondingen. De rechtbank stelde echter dat met uitzondering van één geval, niet met zekerheid een oorzakelijk verband vastgesteld kon worden tussen de bestraling en de vastgestelde verwondingen, de toename van de oorspronkelijke tumor of de verslechtering van de gezondheidstoestand van de patiënten.

De vier bedrijven werden wel schuldig bevonden aan een gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg. "De rechtspersonen dragen als professionele entiteit de zwaarste verantwoordelijkheid", stelde rechtbankvoorzitter Anthony Van Mol. "Beleidsmatige en budgettaire redenen hebben een rol gespeeld in de fouten van het UZ Gent. (..) Van een universitair ziekenhuis mag men de grootst mogelijke voorzichtigheid verwachten."
 

"Veel veranderd"

Het UZ zal bekijken of er beroep wordt aangetekend tegen de uitspraak van de correctionele rechtbank. "We gaan het vonnis bekijken alvorens ons uit te spreken over verdere stappen. In tien jaar tijd is er wel veel veranderd in het ziekenhuis", aldus woordvoerster Emmelien Werbrouck.

"Het aankoopbeleid is gecentraliseerd en strenger geworden. Iedere patiënt die vandaag met een gelijkaardige pathologie wordt behandeld, valt onder verscherpte kwaliteitscontroles. Er zijn zeer strenge testen, waaronder een dummy-bestraling."

Meest gelezen