Negen gewonden bij brand Clarebout Potatoes

Bij de brand in het aardappelverwerkend bedrijf Clarebout Potatoes in Nieuwkerke, een deelgemeente van Heuvelland, zijn negen gewonden gevallen. Drie van hen zijn er erg aan toe. De provinciale fase van het rampenplan is afgekondigd, maar sinds vanmiddag is de brand onder controle.

Er zijn verschillende brandweerkorpsen ter plaatse. Eén van de zwaargewonden is trouwens een brandweerman. Hij is met de helikopter naar het ziekenhuis in Brugge overgebracht.

"Deze morgen is er een brand ontstaan in de productieafdeling, en die is overgeslagen naar de verpakkingsafdeling en de diepvriesafdeling. Dat is allemaal verloren", zegt dienstdoend burgemeester, eerste schepen Wieland De Meyer. Het vuur is nog altijd niet helemaal geblust, maar de brand is wel onder controle. De brandweer laat het bedrijf nu gecontroleerd uitbranden.

De politie raadt de mensen in de buurt aan om ramen en deuren gesloten te houden. De civiele bescherming heeft metingen naar de samenstelling van de rook gedaan, maar uit de eerste resultaten blijkt dat de gemeten waarden voor koolstof, fosgeen en ammoniak beneden de toegelaten grenswaarden liggen en verder dalen.

Een honderdtal werknemers van het getroffen bedrijf zijn met bussen naar huis gebracht. "Toch wel rond de 500 mensen zijn geëvacueerd", zegt Georges Aeck van de lokale politie. "Ze worden opgevangen in de kerk en op de markt in Nieuwkerke."

Naar aanleiding van de brand is een noodnummer voor de bevolking geïnstalleerd: 057/45.04.64.

Meest gelezen