EU keurt overname energiefiliaal Alstom door GE goed

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor de overname van de energieafdeling van het Franse concern Alstom door de Amerikaanse groep General Electric. De EU stelt wel een belangrijke voorwaarde.

De goedkeuring was verwacht, maar is dus nu bevestigd. EU-commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager stelt wel één voorwaarde: zo moet Alstom de afdeling gasturbines verkopen aan de Italiaanse groep Ansaldo Energia.

Dat zou geen probleem mogen zijn, want eerder had GE al ingestemd met die verkoop om de EU wat gunstig te stemmen. Ook de Franse overheid heeft zich na aanvankelijke twijfel achter de deal geschaard.

Midden vorig jaar had General Electric een bod van 12,35 miljard euro gelanceerd op de energietak van Alstom. Dat leidde dan weer tot een biedstrijd met het Duitse concern Siemens, maar GE kon uiteindelijk dan toch zijn slag thuishalen. Door de overname ontpopt GE zich tot een transatlantische leverancier van materiaal voor de energiesector.

Meest gelezen