Deense politie houdt vluchtelingen niet meer tegen

De Deense politie zal niet langer vluchtelingen tegenhouden die via Denemarken proberen om Zweden en andere Scandinavische landen te bereiken. "We kunnen mensen die geen asiel willen vragen, niet vasthouden", klinkt het. Het treinverkeer tussen Denemarken en Duitsland is gisteravond een tijdlang stilgelegd.

Veel vluchtelingen willen vanuit Duitsland naar Denemarken reizen. Sinds zondagavond zijn zo al zeker 3.000 mensen gearriveerd. In theorie moeten oorlogsvluchtelingen asiel aanvragen in het eerste EU-land waar ze binnenkomen en niet doorreizen van het ene land naar het andere. Veel vluchtelingen willen echter niet in Denemarken blijven en hebben Zweden, Finland of Noorwegen voor ogen.

De Deense autoriteiten stonden er in eerste instantie op dat de vluchtelingen zich zouden registreren in Denemarken. Dat was niet naar de zin van vluchtelingen die vrezen dat ze in opvangcentra in Denemarken zouden worden gebracht. De Deense politie komt nu echter op die beslissing terug. "We kunnen mensen die geen asiel willen vragen in Denemarken, niet vasthouden", zegt politieman Jens Henrik Høbjerg. "We hebben hen water en een slaapplaats gegeven, maar we kunnen ze niet tegenhouden. Er is geen andere optie dan hen te laten gaan, en we kunnen niet verhinderen dat ze reizen naar waar ze willen".

Danske Statbaner, de Deense spoorwegmaatschappij, schortte daarom gisteravond alle treinverbindingen met Duitsland op. Ook de treinen op de veerboot tussen het Duitse plaatsje Fehmarn en het Deense stadje Rødby werden geschrapt. Vandaag zullen er opnieuw treinen tussen Flensburg, Duitsland, en Padborg, Denemarken en ook de intercitytreinen zullen opnieuw het volledige traject tussen Flensburg en Kopenhagen bedienen.

Denemarken hield ook enkele honderden vluchtelingen vast. Vluchtelingen die werden opgevangen in een sporthal in Rødby en die vastzaten op een geblokkeerde trein, zijn mogen vertrekken. Een groot deel van hen is opgehaald met privéwagens, maar het is niet duidelijk waar ze naartoe gegaan zijn.

Magneet Zweden

De Deense overheid heeft contact opgenomen met haar collega's in Zweden om te zien of de twee landen -los van de Europese regelgeving- onderling een regeling kunnen uitwerken voor de opvang van vluchtelingen. Kopenhagen wijst erop dat er nauwelijks vluchtelingen in Denemarken willen blijven. Ze willen allemaal naar Zweden, klinkt het.

Zweden heeft vorig jaar meer dan 80.000 asielzoekers opgevangen, het op een na grootste aantal na Duitsland. Denemarken daarentegen, plaatste de afgelopen weken advertenties in vier Libanese kranten waarin het asielzoekers afraadt naar Denemarken te reizen. In de advertenties worden de plannen van de regering om de uitkeringen voor vluchtelingen met de helft te verminderen, sterk benadrukt.

Denemarken wil het aantal nieuwkomers verminderen. Voor dit jaar verwacht het zo'n 20.000 vluchtelingen, in vergelijking met 14.000 vorig jaar.

Meest gelezen