Vijf aanraders op het Filmfestival van Oostende

Vanavond opent de film "Café Derby", het debuut van Lenny Van Wesemael, de negende editie van het Filmfestival van Oostende. Nog tot 19 september staan daar veel Vlaamse cinema - maar ook spannende titels uit het buitenland - op het programma. VRT-filmjournalist Ward Verrijcken grasduint door het aanbod.
"Café derby" opent het Filmfestival vanavond

"Café Derby"

De openingsfilm van deze vrijdagavond is meteen raak. Lenny Van Wesemael regisseert in haar debuut haar moeilijke jeugd van zich af, en het resultaat is een puik geacteerd coming-of-age-drama dat zich afspeelt tegen het bezoek van de paus aan België in 1985. "Café Derby" gaat over het opgeven van dromen, maar het blijven geloven in het leven. Het klinkt zwaarmoedig, maar het wordt door Van Wesemael met evenveel humor als drama geserveerd. Mooie rollen van Wim Opbrouck, Monic Hendrickx en Ben Segers, en vooral héél indrukwekkend acteerwerk van de piepjonge Chloë Daxhelet.

"Game face"

Oostende programmeert als vanouds ook een sterke selectie documentaires. "Game face" is een warm aanbevolen titel van de jonge Limburger Michiel Thomas. Die schreef, produceerde, regisseerde én monteerde deze wonderlijke film over een homoseksuele basketter en een transgender kickboksster. Het is een integere, vaak diep ontroerende vertelling geworden over vooroordelen overwinnen en de kracht vinden om echt jezelf te zijn.

"Sicario"

Bij de internationale titels op de affiche van Oostende is het uitkijken naar de Franse films "Maryland" met Matthias Schoenaerts en "Un début prometteur" met Veerle Baetens, maar vooral naar de thriller "Sicario" van de onvolprezen Denis Villeneuve. Emily Blunt en Benicio Del Toro acteren de sterren van de hemel als FBI-agenten die met de moed der wanhoop de misdaadkartels aan de Amerikaans-Mexicaanse grens bestrijden. Het droefgeestig, fenomenaal mooi gefotografeerde drama dat daaruit ontstaat, laat niemand onberoerd.

"Cafard"

De slotfilm, op vrijdag 18 september, is deze bijzondere tekenfilm over een Oostendenaar (jawel!) die in 14-18 de ontberingen van de oorlog doorstaat in België, Frankrijk en zelfs Rusland. "Cafard" werd gerealiseerd met de zogenoemde motion-capture-techniek: de vertolkingen van acteurs, zoals Wim Willaert, werden ingescand en vervangen door tekenfilmfiguren, een primeur voor een Belgische langspeelfilm. Dit is animatie voor volwassenen, consequent in het West-Vlaams vertolkt.

Vlaamse filmparels

Op zaterdag 19 september wordt het festival naar goede gewoonte feestelijk afgesloten met de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse Filmprijzen. Om het publiek de kans te geven de genomineerde titels te (her)ontdekken, worden die tijdens de komende week verschillende keren vertoond.

Wat opvalt is dat dit jaar heel wat kleinschalige en weinig bekeken films werden genomineerd. Wij bevelen u van harte aan om toch nog te gaan kijken naar het intense "Waste land" van Pieter Van Hees, het even droevige als wonderlijke "Violet" van Bas De Vos, en de one man show van Gène Bervoets in "Paradise trips".

Het negende Filmfestival van Oostende loopt van 11 tot en met 19 september. Volg de Instagram en Twitter van onze filmman Ward Verrijcken voor updates met de aanwezige gasten op @filmWard.

Meest gelezen