Start proefboringen naar warm grondwater in Mol

In Mol, in de Antwerpse Kempen, is de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), gestart met proefboringen voor de bouw van een geothermiecentrale. Zo'n centrale haalt op enkele kilometers diepte warm water uit de ondergrond.
De Vlaamse regering was met verschillende ministers naar Mol afgezakt.

Het plan is om dat warme water op te pompen en te gebruiken voor een warmtenet, dus voor de verwarming van bedrijven en woningen. VITO heeft een grote boortoren laten plaatsen die bijna vier kilometer diep gaat boren. De bedoeling is om de samenstelling van de grond te onderzoeken. Vooraleer echt een warmtenetwerk uitgebouwd kan worden dat werkt op dat grondwater is wel nog veel onderzoek nodig.

Voor de start van de boringen waren onder anderen provinciegouverneur Cathy Berx en de Vlaamse ministers Joke Schauvliege (CD&V), Philippe Muyters (N-VA) en Annemie Turtelboom (Open VLD) naar Mol gekomen (foto boven). De eerste resultaten van de proefboring worden midden december verwacht.