Eurocommissaris Thyssen wil op maat gemaakte begeleiding langdurig werklozen

Wie langdurig zonder werk zit, moet een individuele analyse van zijn problemen en mogelijkheden kunnen krijgen en een op maat gemaakte "jobintegratieovereenkomst" afsluiten. Daar pleit Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V) voor. Volgens Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) doet Vlaanderen al een stuk beter dan wat Thyssen vraagt.

De Belgische eurocommissaris presenteerde haar actieplan voor wie langer dan een jaar zonder job zit. Het gaat om 12 miljoen Europeanen, 60 procent van hen heeft al twee jaar geen werk. "Langdurige werkloosheid stelt een steeds groter wordend gedeelte van onze bevolking bloot aan het risico op armoede en sociale uitsluiting", stelt Thyssen. In België zit 4,3 procent van de beroepsbevolking minstens 12 maanden zonder werk, 2,6 procent minstens 24 maanden.

Thyssen stelt de EU-lidstaten nu een pakket maatregelen voor om die mensen naar een job te begeleiden. Ze wil hen maximale kansen op een terugkeer naar de arbeidsmarkt aanbieden. In de eerste plaats zouden alle langdurig werklozen bij een arbeidsbemiddelingsdienst geregistreerd moeten worden, iets wat niet in alle Europese landen het geval is.

Na ten laatste achttien maanden moet een werkloze een individuele analyse van zijn problemen en mogelijkheden krijgen. Ook na maximaal anderhalf jaar werkloosheid moet hij een op maat gemaakte "jobintegratieovereenkomst" kunnen afsluiten. Thyssen kan de maatregelen niet opleggen, het is aan de lidstaten om er een akkoord over te vinden en ze te implementeren.

"Vlaanderen hanteert al de juiste strategie"

In België is arbeidsbemiddeling een bevoegdheid van de gewesten. Volgens het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters doet Vlaanderen het eigenlijk al een stuk beter dan wat Europa hier vraagt.

"Wij registreren al veel langer via de VDAB. We bieden ook al langer maatwerk aan. Jongeren krijgen een aanbod op maat binnen de vier maanden. Dat lukt al voor 97 procent van de jongeren en het is de bedoeling dat op 100 procent te brengen. Voor de anderen is de doelstelling om een aanbod op maat binnen het jaar te voorzien, maar halen we nu al een gemiddelde van negen maanden", klinkt het. Wat de begeleiding van langdurig werklozen betreft, zet Vlaanderen volgens het kabinet-Muyters ook in op het aanbieden van werkervaringsplaatsen.

Volgens het kabinet-Muyters wordt via de VDAB de juiste strategie gehanteerd. Meer zelfs, de aanpak van de VDAB wordt van nabij gevolgd door een reeks andere Europese landen. "Met Malta is er een concrete samenwerking, principieel akkoord met Forem en Actiris, met Zweden reeds gevorderde gesprekken. Voort is er interesse van Noorwegen, Finland, Oostenrijk, Frankrijk, IJsland..."