Op één na oudste geoorde fuut ter wereld sterft tegen hoogspanningslijn in Kallo
Een fuut is een watervogel van zo'n 50 centimeter lang en donkere oorpluimen. De fuut in Kallo bleek geringd op 29 augustus 2001 in Huelva, in Spanje. "De geoorde fuut was het topje van de ijsberg", zegt Dominique Verbelen van Natuurpunt.
De geoorde fuut is met 72 tot 140 paren een schaarse broedvogel in Vlaanderen. Het Antwerpse havengebied is met 35 tot 84 broedparen een sterkhouder, zo blijkt uit cijfers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.
Maar de hoogspanningskabels zijn gevaarlijk voor vogels. "Naar schatting vallen in België elk jaar 170.000 tot 500.000 "draadslachtoffers", vogels die tegen de aardings- en/of geleidingskabels vliegen en hierdoor levensgevaarlijk gewond geraken", aldus Verbelen.
Vooral Kallo blijkt dodelijk voor vogels
Vooral de leidingen in Kallo blijken bijzonder dodelijk. Nadat Elia in 2013 alle gevaarlijke lijnen in kaart had laten brengen, stelden medewerkers van Natuurpunt en Natagora een ranking van de meest gevaarlijke hoogspanningsleidingen. "Met stip op 1 staan de hoogspanningsleidingen langsheen de Kwarikweg in Kallo", zegt Verbelen.
De lijnen lopen onder andere langs het Groot Rietveld Melsele, met 80 ha een rietland van ongezien formaat voor Vlaanderen, en de Rietmoerassen Kallo. "Net omwille van deze grote vogelrijkdom vormen de hoogspanningsleidingen hier een ernstige bedreiging", zegt Verbelen. "Hoewel de aardingskabels van de lijnen in Kallo al zijn voorzien van "bakens" (witte of rode bollen die de zichtbaarheid verhogen), vallen hier nog veel slachtoffers."
Natuurpunt roept ELIA daarom ook op om het knelpunt zo gauw mogelijk aan te pakken door alle aardings- en geleidingskabels uit te rusten met bakens en/of vogelkrullen. Om het probleem van draadslachtoffers beter in kaart te brengen, vraagt Natuurpunt "draadslachtoffers" in te voeren op www.waarnemingen.be.