Proces tegen Somalische "piratenkoning" gestart in Brugge

In Brugge is het proces gestart tegen de Somalische piratenleider Mohammed Abdi Hassan. Hij zou een leidende rol hebben gespeeld bij de kaping van het Belgische schip Pompeï in 2009. De man laat verstek gaan, wat betekent dat het proces nu zonder de hoofdbeklaagde voortgaat. Naast Abdi Hassan staat ook nog een andere Somaliër terecht. Ze riskeren tot 20 jaar cel.
Mohamed Abdi Hassan.

Mohammed Abdi Hassan wordt gezien als de leider van een groep piraten die tal van schepen kaapten voor de kust van Somalië. Het federaal parket vervolgt hem voor de kaping van de Pompeï, een schip van baggerbedrijf Jan De Nul. Verklaringen van de stuurman en van andere piraten zouden in zijn richting wijzen. Tien weken lang werden negen bemanningsleden gegijzeld, onder wie twee Belgen. Ze werden pas vrijgelaten nadat twee miljoen euro losgeld was betaald.

Abdi Hassan werd in oktober 2013 na een undercoveroperatie naar ons land gelokt met de smoes dat er een film zou worden gemaakt over het piratenleven. Samen met Hassan, die ook politiek actief was in Somalië, werd ook een hoge Somalische ambtenaar opgepakt die samen met hem reisde. Beide mannen staan nu terecht voor de correctionele rechtbank in Brugge.

Verstek

De "piratenkoning" is zelf niet aanwezig op het proces, dat drie of vier dagen zal duren. "Meneer Abdi Hassan heeft beslist om verstek te laten gaan, omdat wij hebben moeten vaststellen dat het openbaar ministerie twee dagen geleden zonder ons te waarschuwen 2.500 nieuwe stukken heeft neergelegd. Dat maakte het uiteraard onmogelijk voor ons om die nieuwe stukken met de cliënt tijdig te bespreken en hier vandaag op het proces te verschijnen", zegt zijn advocaat Hans Rieder.

Dat betekent dat het proces wellicht zal worden overgedaan. Want na een vonnis bij verstek kunnen de beklaagden en hun advocaten verzet aantekenen. In dat geval komt er een nieuw proces. De tweede beklaagde is wel aanwezig in de rechtszaal.

Twee piraten al eerder veroordeeld

In ons land zitten al twee Somalische piraten in de cel wegens betrokkenheid bij de kaping van de Pompeï in 2009. Ze kregen in 2011 en 2012 respectievelijk 10 en 9 jaar cel.

"Piraterij zo goed als uitgestorven"

Tot een aantal jaar geleden kwam piraterij vaak in de media, vooral rond de Hoorn van Afrika. Nu is dat veel minder. Hoe komt dat? "Het fenomeen is zo goed als uitgestorven", zegt VRT-journalist Stijn Vercruysse. "Tijdens de piek in 2011 waren er 237 aanvallen voor de Somalische kust. In 2014 waren dat er nog 12 en nu bijna geen meer."

"De internationale gecoördineerde actie tegen piraterij, waar ook Belgische fregatten aan hebben deelgenomen, werkt. Daarnaast past de scheepvaart ook zelfverdedigingstechnieken en andere beschermingsmaatregelen toe."

Meest gelezen