Unieke Romeinse villa blootgelegd in Dilbeek

In de Vlaams-Brabantse gemeente Dilbeek zijn op een akker midden in de wijk Wolsemveld de restanten aangetroffen van een vrijwel compleet Romeins villaterrein. Het terrein is zo'n 5,5 hectare groot. De vondst is uniek in Vlaanderen, aangezien villaterreinen slechts zeer zelden behouden of onderzocht zijn.

De eerste restanten werden enkele maanden geleden ontdekt bij voorbereidende graafwerken voor het bouwen van sociale woningen. Op circa 40 centimeter onder het maaiveld bevonden zich de fundamenten van niet minder dan zes stenen gebouwen en de weggerotte of uitgetrokken funderingspalen van nog eens zeven à acht houten gebouwen. Het terrein was omheind door een gracht van zo'n twee meter breed.

Het gaat om een zogenoemde "villa rustica', een luxe boerenbedrijf uit vermoedelijk de eerste en/of tweede eeuw na Christus. Aan de kop van het terrein stond het meest luxueuze (stenen) villagebouw van ongeveer 30 meter lang en 15 meter breed, waar de eigenaar woonde. Daarnaast stonden nog eens twee stenen gebouwen waar wellicht goederen werden opgeslagen en de naaste familie woonde.

De villa keek uit over een dal met houten boerderijen, waar de boeren die in dienst van de eigenaar stonden, woonden. Bijzonder is de uit natuurstenen opgebouwde waterput die tot een diepte van 12 meter reikte. Het boerenbedrijf produceerde zeer waarschijnlijk landbouwproducten voor de nabijgelegen steden, zoals de Romeinse nederzetting in het huidige Asse.

Gouden munten

Dat hier een rijke villaheer woonde, spreekt niet alleen uit de luxegebouwen, maar ook uit het materiaal dat tijdens het onderzoek werd gevonden. Er zijn twee gouden munten en een aanzienlijk aantal zilveren en bronzen munten aangetroffen.

Verder vonden de onderzoekers ook een uiterst zeldzaam deel van een aardewerken masker, waarop beschildering was aangebracht. Zulke maskers werden vaak gedragen door acteurs bij toneeluitvoeringen, maar een decoratieve functie in de villa is ook niet uitgesloten.

Uit de vondsten blijkt ook dat de Romeinen ter plaatse wellicht aan metaalbewerking en artisanaal werk deden.

De opgraving biedt de archeologen een unieke kijk in de ontwikkeling van een villaterrein en het dagelijkse leven. Het onderzoek werpt ook een nieuw licht op de Romeinse tijd in onze contreien, bijvoorbeeld in combinatie met de recent aangetroffen kadewerken in een voormalige arm van de Zenne in Brussel.

De vindplaats in Dilbeek zal niet worden opengesteld voor het publiek. De opgegraven resten zijn intussen zelfs al opnieuw begraven en grotendeels vernield. De geplande bouw wordt voortgezet. De meest waardevolle materialen zoals de maskers en gouden munten zijn wel bijgehouden en worden momenteel nog onderzocht.

Meest gelezen