Eerste commerciële vlucht A380 landt in Zaventem

Op de luchthaven van Zaventem is vanmiddag een Airbus A380 geland, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Het is de eerste keer dat een commerciële vlucht met dat type toestel landt in België.

De dubbeldekker van de Arabische luchtvaartmaatschappij Emirates kwam aan vanuit Dubai. Aan boord waren ongeveer 500 passagiers, verdeeld over 14 "suites" in first class, 76 bedden in business class en 427 zetels in economy. De indeling van het toestel kan aangepast worden, zodat tot 853 passagiers kunnen meevliegen.

Het is niet de eerste keer dat een A380 landt in Brussels Airport. Vijf jaar geleden bracht een toestel van Lufthansa al een bezoek, maar op die demonstratievlucht waren geen passagiers aanwezig.

Voor vliegtuigspotters was het het uitgelezen moment om het indrukwekkende toestel van dichtbij te fotograferen. Omdat de afhandeling van zo'n groot toestel meer tijd in beslag neemt, heeft Emirates het vertrekuur verlaat van 14u55 naar 16u15. Zo is er ruimte voor de afhandeling én een bezoek van pers en genodigden aan boord. 

Voorlopig blijft het bij een eenmalig gebruik van het toestel. Met de komst van de A380 wil Emirates vieren dat de maatschappij deze week precies één jaar op de route naar Brussel vliegt.

Volgens Arnaud Feist, de CEO van Brussels Airport, zouden vluchten met de A380 een regelmatigheid kunnen worden. "Alle nodige aanpassingen om het toestel op regelmatige basis te kunnen ontvangen, kunnen in achttien maanden uitgevoerd worden", zegt hij.

Bij het vertrek vanop Zaventem, enkele uren later, wuift Brussels Airport A380 nog eens uit:

Meest gelezen