"N" en "Waste land" grote winnaars op de Ensors

"N: The madness of reason" is uitgeroepen tot de beste Vlaamse film van het voorbije jaar op het gala van de Ensors op het Filmfestival van Oostende. "Waste land" van Pieter Van Hees was goed voor vier awards: regie, scenario en de bijrolprijzen voor mannen en vrouwen. Onze filmreporter Ward Verrijcken volgde het van op de eerste rij, want hij presenteerde het event. "Het was het feest van de cinefiele film en terecht", aldus Verrijcken.
Nicolas Maeterlinck

De belangrijkste Vlaamse filmprijzen worden al zes jaar op het Filmfestival van Oostende uitgereikt. De felbegeerde Ensors zijn de opvolgers van de Joseph Plateauprijzen.

Onze filmreporter Ward Verrijcken zag op het gala in het Kursaal in Oostende hoe "N: The madness of reason" van Peter Krüger de belangrijkste award van de avond in ontvangst mocht nemen. De film werd gelauwerd met de Ensor voor beste film van het voorbije jaar.

"N: The madness of reason" was in totaal goed voor drie prijzen. Monteur Nico Leunen kreeg de Ensor voor beste montage en Walter Hus mocht de prijs voor beste muziek in ontvangst nemen voor zijn soundtrack bij de film van Peter Krüger.

Voor zijn documentaire "N: The madness of reason" werkte regisseur Peter Krüger samen met de bekende Nigeriaanse auteur Ben Okri. De film volgt de rusteloze geest van de Franse avonturier Raymond Borremans die zijn levenswerk, de allereerste Afrikaanse encyclopedie, niet kon voltooien voor zijn overlijden. Hij raakte tot de letter n.

"Waste land" mag vier keer juichen

De andere grote winnaar van de avond was "Waste land" van Pieter Van Hees. "Waste land" met Jérémie Renier en Peter Van den Begin is het derde deel in de trilogie "Anatomie van liefde en pijn" van Van Hees, na "Linkeroever" en "Dirty mind".

Pieter Van Hees werd bekroond met de awards voor beste regie en beste scenario. Peter Van den Begin en Babetida Sadjo kregen de prijs voor beste acteur en actrice in een bijrol voor hun rol in "Waste land".

"Waste land" vertelt het verhaal van politieagent Leo Woeste, die zichzelf helemaal verliest in de duisternis van Brussel. Wanneer zijn vrouw onverwacht zwanger wordt, wil hij nog een laatste moordzaak ophelderen.

"De jury heeft unaniem beslist om "N: The madness of reason" en "Waste land" de regie en scenarioprijs toe te kennen. Een moedige en terechte keuze. Het voorbije filmjaar was het jaar van de cinefiele films in Vlaanderen, met enkel "Bowling balls" als commercieel succes. Het is goed dat films die moeilijker een groot publiek bereiken in de bloemen worden gezet", reageert Ward Verrijcken.

Bervoets en Uitterlinden mogen juichen

Er waren ook prijzen voor "Paradise trips", "Violet", "Welp", "Trouw met mij" en "Brabanconne" op het gala van de Ensors. Gène Bervoets nam de prijs voor beste acteur in ontvangst voor zijn rol in "Paradise trips" van Raf Reyntjens. Amaryllis Uitterlinden won met haar acteerprestatie in "Brabanconne" de Ensor voor beste actrice.

In totaal werden er vijftien Ensors uitgereikt. De prijs voor beste debuut ging naar Sirin Zahed. De actrice uit het Gentse vertolkte met brio de hoofdrol in de Vlaamse komedie "Trouw met mij".

Tijdens het gala werd er ook een publieksprijs uitgereikt aan "Image" van Adil El Arbi en Barbara Sarafian werd met succes ten huwelijk gevraagd door haar partner Yves De Moor.

Nicolas Maeterlinck

Palmares van de Ensors 2015

beste film N: The madness of reason
beste regisseur Pieter Van Hees (Waste land)
beste scenario Pieter Van Hees (Waste land)
beste acteur Gène Bervoets (Paradise trips)
beste actrice Amaryllis Uitterlinden (Brabanconne)
beste acteur in een bijrol Peter Van den Begin (Waste land)
beste actrice in een bijrol Babetida Sadjo (Waste land)
beste debuut Sirin Zahed (Trouw met mij)
beste fotografie Nicolas Karakatsanis (Violet)
beste art direction Geert Paredis (Welp)
beste montage Nico Leunen (N: The madness of reason)
beste muziek Walter Hus (N: The madness of reason)
beste make-up Saskia Verrijcken (Welp)
bijzondere prestatie Boris Debackere (Violet)
beste kostuums Manon Blom en Mariella Kallenberg (Paradise trips)

Meest gelezen