Tihange enkele dagen na heropstart opnieuw stil

De kerncentrale van Tihange 1 is gisteravond omstreeks 23.30 uur automatisch stilgelegd volgens de veiligheidsprocedure. Opmerkelijk, want de kerncentrale was afgelopen dinsdag pas heropgestart na een onderhoud. "Er was een technisch defect aan een watervoedingspomp van een stoomgenerator", zegt Geetha Keyaert van Electrabel. Het is onduidelijk hoe lang de kerncentrale nog zal stilliggen. "Onze teams onderzoeken nu de precieze oorzaak."

Wat capaciteit betreft, valt er nu 1.000 megawatt uit met Tihange 1 die stilligt. De energiebevoorrading komt voor de Electrabelklanten alvast niet in het gedrang. Bij hoogspanningsnetbeheerder Elia eenzelfde geluid. Het wegvallen van de capaciteit van Tihange 1 wordt opgevangen, dat is een van de standaardprocedures.

Op 13 augustus werd ook de kerncentrale van Tihange 3 stilgelegd door de automatische noodstop. "Het gaat nu om een ander technisch incident. Dat is niet erg abnormaal in onze sector", aldus Keyaert. "We hebben onze veiligheidsprocedures en er is nooit een gevaar geweest voor onze werknemers, voor de bevolking of voor het milieu."

Na het incident van 13 augustus was de topman van de nucleaire waakhond FANC in de Kamer bijzonder fel. De incidenten in Tihange zouden zich te veel opstapelen en er zou in de kerncentrale een "zelfgenoegzaamheid" heersen wat veiligheid betreft. Electrabel benadrukt dat het nu om een technisch defect gaat, waar de veiligheidsprocedure correct in werking is getreden. De energieproducent bevestigt echter ook dat Tihange 1 nog maar een dag voor de automatische noodstop werd heropgestart na een onderhoud.

Meest gelezen