Slimme camera's tegen truckers die inhalen bij regenweer

Vlaanderen wil de slimme verkeerscamera's boven autosnelwegen inschakelen om vrachtwagens te klissen die bij regenweer gevaarlijk inhalen. Dat staat in de kranten van Mediahuis en het nieuws is bevestigd aan onze redactie. Al enkele jaren geldt een inhaalverbod voor vrachtwagens bij regenweer, maar dat verbod wordt vaak genegeerd. Toch schreef de federale wegpolitie er de eerste 10 maanden van vorig jaar amper 496 boetes voor uit.
BELGA/ MAETERLINCK NICOLAS

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van de Vlaamse overheid reikt de politie nu een helpende hand aan. Op een overleg met de federale wegpolitie werd aangeboden dertien slimme verkeerscamera's van AWV te gebruiken om het inhaalverbod te controleren. Dat heeft ­minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) aan Kamerlid Vincent Van Quickenborne (Open VLD) laten weten.

Er komt nu snel overleg met minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), aangezien de wet moet worden gewijzigd. Overtredingen op het inhaalverbod mogen momenteel niet via onbemande camera's worden vastgesteld.

Nu gebruikt de Vlaamse Belastingdienst de slimme camera's al om na te gaan of transportbedrijven hun verkeersbelasting betaald hebben.

Meest gelezen