NMBS-dienstregeling voortaan beschikbaar via Google Maps

Treingebruikers kunnen voortaan de NMBS-dienstregeling via Google Maps raadplegen. Eerder kon dat al voor de dienstregelingen van De Lijn en MIVB. "Dit is een ideale aanvulling op onze website", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. "Het is een eerste, belangrijke stap, maar ik ga nu nog niet vooruitlopen op de verdere plannen."

"We doen dit omdat dit in het voordeel is van onze reizigers", legt Crols uit. "Samen met onze website en app vormt dit nu een complementair aanbod."

NMBS stelt zijn dienstregeling beschikbaar aan partners die de gebruiksvoorwaarden respecteren, en waarmee een contract afgesloten werd. Het gaat dus in dit stadium om "data sharing", en (nog) niet om "open data", of het vrij beschikbaar stellen van de gegevens. Voorlopig werd enkel met Google een akkoord gesloten. Toch is de dienstregeling nu ook via Microsofts Bing Maps te raadplegen. "Die data hebben ze in elk geval niet rechtstreeks via ons", zegt Crols.

De dienstregelingen van MIVB en De Lijn zijn al langer te raadplegen via derden -respectievelijk sinds februari 2010 en april 2012. "Dit zijn gesprekken die al een tijd bezig zijn", aldus Crols. "Als je dit doet, dan moet je het goed doen. Het belangrijkste is dat dit er nu is."

Meest gelezen