"Geleidelijke fusie Nationaal Orkest en Orkest van de Munt"

De twee federale orkesten, het Nationaal Orkest van België en het Orkest van de Muntschouwburg, moeten op termijn opgaan in een nieuw orkest. Dat staat in een consultancyrapport dat vicepremier Didier Reynders (MR), bevoegd voor de federale culturele instellingen, heeft besteld. De twee orkesten zouden stap voor stap meer met elkaar moeten gaan samenwerken, om uiteindelijk na tien jaar, tegen 2026 dus, op te gaan in een nieuw 130-koppig orkest.

Didier Reynders heeft aan Jean-Marie Blanchard, gewezen directeur van het Grand Théâtre in Genève, gevraagd om een rapport op te stellen over de toekomst van de orkesten. Blachard meent dat alleen "wederzijdse toenadering" van de twee orkesten hun toekomst kan waarborgen, "op de allesbepalende voorwaarde dat die het artistieke aspect stimuleert".

Het basisidee van Blanchard is om de twee orkesten samen te brengen "na een aantal jaar van wederzijdse artistieke ondersteuning en gedeelde vernieuwingen".

Bedoeling is om uiteindelijk een nieuw orkest op te richten dat voornamelijk bestemd is voor het programma van De Munt en dat ook een gevarieerd muzikaal seizoen aanbiedt. "Essentieel" is dat er één muziekdirecteur komt voor beide ensembles, zegt het rapport.

Tien maatregelen zouden vanaf volgend jaar al kunnen worden genomen. Het gaat onder meer om de oprichting van een gezamenlijke orkestacademie, waar jonge muzikanten opera- en symfonische ervaring kunen opdoen. Uit muzikanten van de twee huidige orkesten zouden ook een barokensemble en een ensemble voor hedendaagse muziek kunnen worden opgericht. Ook zouden de twee orkesten samen met Bozar om de twee jaar een residerende componist kunnen aanstellen.

Het rapport is dinsdag afgeleverd en besproken met de verantwoordelijken van de twee orkesten en van Bozar. De aanzetten voor de uitwerking van de fusie zullen opgenomen worden in de nieuwe beheersovereenkomsten die minister Reynders met elk van de drie instellingen zal afsluiten.

"Dit rapport is een persoonlijk document van mijnheer Blanchard, met veel details waarover onderhandeld kan worden", zegt minister Reynders aan Belga. Volgens de minister gaat het in geen geval om een besparing. "Het doel is om te komen van twee orkesten die kampen met een verslechtering van hun capaciteit tot één orkest met 130 muzikanten, dat internationaal de concurrentie kan doorstaan". Volgens Reynders is het de bedoeling om tegen de eigenlijke fusie zelfs in het orkest te investeren.

Meest gelezen