Computer "leest" hersenen en laat verlamde man opnieuw lopen

Voor het eerst heeft iemand die compleet verlamd is opnieuw controle gekregen over zijn benen. Wetenschappers van de University of California (UCLA) hebben een computer ontwikkeld die de hersengolven leest en elektrische impulsen stuurt naar de spieren die gebruikt worden om te stappen. De man kon een paar meter stappen en moest ook ondersteund worden.

Een beschadiging aan de ruggengraat van de man verhindert het overbrengen van boodschappen uit de hersenen. Maar zijn hersenen sturen die boodschappen wel nog door en de spieren in zijn benen kunnen ze altijd ontvangen. Onderzoekers van de Universiteit van Californië zijn er nu in geslaagd de beschadiging aan de ruggengraat te omzeilen.

Geen implantaten

Een elektro-encefalogram, een hersenfilm, bracht de hersenactiviteit van de proefpersoon in beeld. In een eerste fase leerde hij controle krijgen over een virtueel lichaam op de computer.

Later brachten onderzoekers elektroden aan op de spieren in de benen van de man, waardoor hij die opnieuw kon bewegen. "We hebben vastgesteld dat we het intuïtieve, door de hersenen aangestuurde wandelen kunnen herstellen nadat de ruggengraat volledig beschadigd raakte", zegt één van de onderzoekers.

De technologie maakt geen gebruik van implantaten. Er komt ook geen virtual reality of een uitwendig skelet aan te pas, wat tot nu wel nodig was bij hersengestuurde systemen. De grootste moeilijkheid voor de proefpersoon is het vinden van zijn evenwicht.

Meest gelezen