2,8 miljoen Duitse auto's betrokken bij VW-milieuschandaal

Het milieuschandaal bij het Duitse autoconcern Volkswagen (VW) dijt almaar verder uit nu blijkt dat er niet alleen met personenwagens, maar ook met lichte bedrijfswagens en wagens met 1,2 liter cilinderinhoud gesjoemeld is. De Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt (CSU) maakte het nieuws vanmiddag bekend.

Volgens een raming van Volkswagen zijn wereldwijd zowat elf miljoen auto's uitgerust met de sjoemelsoftware. In Duitsland zelf gaat het om 2,8 miljoen auto's op een totaal van 54 miljoen ingeschreven wagens, aldus Dobrindt. Een officiële lijst met betrokken modellen is nog niet vrijgegeven. Maar volgens de krant Frankfurter Allgemeine gaat het om de Polo, Golf, Jetta, Scirocco, Tiguan en Passat. Over welke bouwjaren het gaat, is nog niet duidelijk.

In de VS alleen al hangen Volkswagen een miljardenboete maar ook een terugroepactie en schadevergoedingen boven het hoofd. Het is overigens niet uitgesloten dat ook Duitse consumentenverenigingen schadevergoedingen zullen eisen.

Intussen kondigen steeds meer landen aan dat ze zelf een onderzoek zullen starten. Het gaat onder meer om India, Australië, Litouwen en Noorwegen.

Andere Duitse automobielgroepen komen ook steeds meer in het vizier. Het gaat onder meer om BMW en Daimler-Benz. Beiden ontkennen de aantijgingen met klem.

Müller nieuwe topman Volkswagen

Intussen lijkt het zo goed als zeker dat Porsche-topman Matthias Müller Martin Winterkorn zal opvolgen aan het hoofd van Volkswagen. De toezichtraad bij Volkswagen zou later vanmiddag de benoeming officieel bekendmaken.

Er zijn ook steeds meer geruchten dat ook de andere bestuursleden van het Volkswagenconcern en de dochterondernemingen zouden moeten opstappen. Winterkorn zelf zou daarop aandringen. Hij vindt dat het bedrijf een nieuwe structuur moet aannemen.

Meest gelezen