90 vs 70 km/uur: Vlaamse en Waalse gewestwegen gaan hun eigen weg

Wallonië laat de maximumsnelheid op de gewestwegen onveranderd op 90 kilometer per uur. Dat heeft de Waalse minister van Verkeersveiligheid Maxime Prévot (CDH) in het Waals Parlement gezegd. In Vlaanderen daalt de maximumsnelheid op gewestwegen in 2017 naar 70 kilometer per uur.

In ons land zijn het de gewesten die bevoegd zijn voor de snelheid op hun wegen. Afgelopen zomer besliste de Vlaamse regering om de maximumnelheid op de Vlaamse gewestwegen te verlagen van 90 naar 70 kilometer per uur en dit vanaf 2017. Op die manier wil de regering de verkeersveiligheid verhogen en tegelijk snoeien in de vele verkeersborden wat neerkomt op een besparing.

Op Waalse gewestwegen blijft alles bij het oude en mogen wagens ook in de toekomst een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur aanhouden. In het Waals Parlement zei minister Prévot dat Wallonië minder dichtbevolkt is dan Vlaanderen wat een hogere snelheid zou rechtvaardigen.

De Waalse regering wil in eerste instantie meer inzetten op campagnes om de huidige snelheidsregels te doen naleven.

Meest gelezen