"Verdubbeling van de crowdfunding dit jaar in ons land"

Crowdfunding in bedrijven en in projecten in België is in opmars. Waar vorig jaar 4,35 miljoen euro werd geïnvesteerd, zal dat dit jaar het dubbele - 8 miljoen - worden. Dat zegt Victoria Smet van werkgeversorganisatie Voka in het Radio-programma "Bonus". "We lopen nog achter, maar we doen een inhaalbeweging."
© Image Source, all rights reserved.

Smet baseert zich op de cijfers van crowdfunding consultancybureau Douw&Koren. "De eerste helft van 2015 is 3,65 miljoen opgehaald. We verwachten een verdubbeling naar het einde van dit jaar. Als we vergelijken met Nederland: daar is vorig jaar 63 miljoen opgehaald, in de eerste helft van dit jaar 49 miljoen. We lopen dus echt nog achter, maar we doen een inhaalbeweging", nuanceert Smet de cijfers.

De 3,65 miljoen die dit jaar in ons land werd geïnvesteerd via crowdfunding was alvast goed voor 166 projecten. Het gaat dan vooral om investeringen in particuliere, maatschappelijke en creatieve projecten. "Maar de vraag komt meer van bedrijven. Het bedrag opgehaald per project via bedrijven ligt ook hoger. Bedrijven neigen ook meer naar de financiële crowdfunding-modellen als aandelen en leningen", legt Smet uit.

Voor financiële crowdfunding is sinds kort (1 juli) een fiscaal kader geschapen. Wie kapitaal investeert in een startende onderneming, kan genieten van een belastingvermindering. Of crowdfunding-campagnes voor een lening geven recht op belastingvrijstelling.

De vier crowdfunding-modellen

  • Via donaties: wie investeert, doet dat vanuit een maatschappelijk belang en krijgt niets terug.
  • Via rewards: wie investeert, krijgt iets materieel terug.
  • Via leningen: wie investeert, krijgt rente of interest in de plaats.
  • Via equities: wie investeert, bekomt een aandeel of aandelen in het bedrijf.