Geen verkoop meer van diesels met "fopsoftware" in ons land

D'Ieteren, de invoerder van de merken van de Volkswagen-groep in België, schort voorlopig de verkoop op van dieselwagens die mogelijk zijn uitgerust met software om de emissiewaarden te vervalsen. Het gaat over 3.200 auto's.

Welke modellen precies betrokken zijn, is voorlopig nog onduidelijk, maar het gaat om wagens die uitgerust zijn met het motortype "EA 189". Dat type wordt gebruikt in dieselwagens van Volkswagen, Audi, Seat en Skoda en beantwoordt aan de Euro 5-norm.

"Wij wachten nu op een gedetailleerde lijst van de VW-groep om te checken welke auto's daarop staan. Ofwel worden die dan hersteld, ofwel kunnen ze voort verkocht worden", zegt Jean-Marc Ponteville van D'Ieteren. De 3.200 betrokken voertuigen bevinden zich momenteel in de stock van het bedrijf.

D'Ieteren hoopt de lijst vanaf volgende week te ontvangen. De invoerder zal vervolgens de betrokken klanten allemaal persoonlijk op de hoogte brengen. Er staat ook een website online waarop klanten en andere betrokkenen terechtkunnen met hun vragen

Vandaag raakte bekend dat er zo'n 500.000 "verdachte" auto's van de VW-groep in ons land rondrijden. Voor de wagens met de nieuwste generatie van dieselmotoren (Euro 6) zou het probleem niet gelden.

Ook in Zwitserland is de verkoop opgeschort van nieuwe Volkswagen-modellen waarbij mogelijk geknoeid is met de emissienormen van de dieselmotor. Voor de Nederlandse importeur Pon daarentegen is het gesjoemel met dieselmotoren geen reden om de verkopen van de auto's op te schorten.

Meest gelezen