Vannacht aan de hemel: maansverduistering en supermaan

Wie laat opblijft of vroeg opstaat, kan vannacht getuige zijn van een bijzonder fenomeen aan het hemelfirmament. De maan kleurt koperrood door een volledige maansverduistering, bovendien lijkt ze een beetje groter dan anders. Dat fenomeen heet een "supermaan". De laatste keer dat beiden samenvielen was in 1981.
Een beeld van een volledige maansverduistering op de Filipijnen in 2014.

De maansverduistering begint om 2.11 uur, maar dan is er nog niet veel te zien. In  de uren die volgen, wordt een steeds groter deel van de maan verduisterd. Het hoogtepunt valt tussen 4.11 uur en 5.24 uur, dan kleurt de maan donkerrood. Rond 7.24 uur is alles voorbij.

In dit filmpje van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ziet u wat u mag verwachten:

Bloedmaan

Een maansverduistering ontstaat als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat. De aarde houdt de zonnestralen tegen en de maan kan het licht dus niet naar de aarde kaatsen. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Daardoor wordt ook gesproken over een "bloedmaan".

Supermaan

Een supermaan zien we wanneer er zich een volle maan voordoet als de maan op haar dichtst mogelijke punt bij de aarde staat. De baan van de maan is namelijk ellipsvormig waardoor de afstand tussen ons en de maan varieert tussen 357.000 en 406.000 kilometer. De maan staat de komende nacht 7 à 8 procent dichterbij dan gemiddeld.

Maar echt veel zullen we daar niet van merken, want het verschil met andere volle manen is klein, zegt VRT-weerman Frank Deboosere. "Ook de extra lichtkracht die een kortere afstand met zich brengt, is niet waarneembaar met het blote oog", schrijft hij op zijn website.

Volgende in 2033

Echt uitzonderlijk is een maansverduistering niet. De volgende die ook bij ons te zien is, vindt plaats in de zomer van 2018. De volgende keer dat beide fenomenen samenvallen, is in 2033. De weersvooruitzichten voor vannacht zien er alvast goed uit, meldt Frank Deboosere.

Meest gelezen