Alain Platel wint Vlaamse Cultuurprijs voor Culturele Verdienste

Choreograaf en regisseur Alain Platel heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste gekregen. De Vlaamse minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) omschreef Platel tijdens de uitreiking als een meester in het samenbrengen van mensen, dansvormen en disciplines.

Alain Platel richtte in 1984 het Gentse dansgezelschap Les Ballets C de la B (Les Ballets Contemporains de la Belgique) op, dat uitgroeide tot een succesvolle groep in binnen- en buitenland.

"Zijn gezelschap maakte wereldfaam met een unieke, eclectische, surrealistische mix van hedendaagse dans, teksttheater, circus en muziek", aldus de jury. "Het onvolmaakte en het kwetsbare vormen de uitgangspunten van zijn werk, dat gekenmerkt wordt door eenvoud, humor, ingetogenheid en ogenschijnlijke chaos."

Volgens de jury spreekt er ook een grote actualiteit en noodzaak uit zijn werk. Les Ballets C de la B is een sociaal geëngageerde groep die vaak inspeelt op de actualiteit.

Het unieke creatieproces van Platel heeft dansers en choreografen over de hele wereld beïnvloed. In zijn zog hebben verschillende jonge choreografen zich binnen Les Ballets C de la B verder kunnen ontwikkelen.

"Welverdiende plaats in rijte van laureaten"

"Hij tilde Les Ballets C de la B naar een superieur niveau dat Vlaanderen internationaal op de kaart zette. Hij krijgt een welverdiende plaats toebedeeld in het roemrijke rijtje van laureaten van deze Cultuurprijs", zei minister Gatz tijdens de uitreiking. In dat rijtje staan onder anderen Gerard Mortier, Hugo Claus, Jan Hoet, Anne Teresa De Keersmaeker, Jan Decleir en Guy Mortier.

De Cultuurprijs voor Algemene Verdienste bekroont een carrière, een oeuvre of verdienste voor het brede culturele veld gedurende meerdere jaren. Aan de prijs hangt een geldsom van 20.000 euro vast en een beeldje van Philip Aguirre.

De prijs werd uitgereikt aan het einde van het Cultuurforum 2020 in Flagey. Die studiedag stond in het teken van cultuurparticipatie.

Herbekijk de aflevering "Goudvis" over het oeuvre van Alain Platel op de website van Canvas.

Enkele bekende voorstellingen van Alain Platel uit het archief:

Gardenia (De Zevende Dag - 11/01/2015)

Coup fatale (Het journaal - 10/06/2014)

"Les c(h)oeurs" (Het journaal - 30/08/2013)

Out of context (Het journaal -12/01/2010)

Meest gelezen