NASA vindt aanwijzingen van stromend water op Mars

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft aanwijzingen gevonden dat er stromend water is geweest op Mars. Dat is vanmiddag vol trots en enthousiasme aangekondigd op een persconferentie. Als er inderdaad stromend water op Mars is geweest, kan dat erop wijzen dat er ooit leven is geweest op de rode planeet.
De donkere lijnen op deze foto zouden dus stromen water zijn.

Een kleine week geleden kwam de NASA met de aankondiging op de proppen dat er een belangrijk mysterie over de rode planeet wetenschappelijk is ontrafeld en dat ze dat vandaag uitgebreid uit de doeken zou gaan doen. Nu weet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wel perfect hoe ze de media moet bespelen, maar toch gebeurt het niet vaak dat een persconferentie over Mars zo groots wordt aangekondigd. De verwachtingen waren dus hoog gespannen.

Op het internet ging het al snel gonzen van de geruchten. "De NASA heeft leven ontdekt op Mars", klonk het al vlug. Volgens de NASA was Mars ooit een planeet als de Aarde, met zout water, zoet water en bergketens, maar is het oppervlaktewater ooit verdwenen na een grote klimaatverandering.

Op de NASA-persconferentie was wetenschapper Lujendra Ojha aanwezig. De doctoraatsstudent heeft in 2011 een proefschrift geschreven over de mogelijke ontdekking van vloeibaar water op de rode planeet. De wetenschap is er al een tijdje over uit dat er bevroren water is op de polen op Mars, maar vloeibaar water - de noodzaak voor aardachtig leven - was tot nog toe niet ontdekt op onze buurplaneet.

Het is in theorie te koud op Mars voor vloeibaar water, maar eerder dit jaar heeft Marsrover Curiosity calcium perchloraat (foto) ontdekt op de planeet, een soort zout. Zout heeft als eigenschap dat het de temperatuur waarbij water bevriest naar beneden kan halen. Dat is immers ook de reden waarom het op aarde massaal op de wegen gestrooid wordt in de winter. Daardoor zou vloeibaar water wél mogelijk zijn op Mars.

Nu blijkt dat er vloeibaar water is op Mars, zijn we opnieuw een stukje dichter bij het ontdekken van leven op een andere planeet dan de onze. De vraag of er werkelijk leven is op de rode planeet wordt mogelijk pas in 2019 beantwoord. Dan landt ExoMars (foto) op Mars, een robot van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met een grote boor en speciale sensoren aan boord die moet nagaan of er leven was of is op de planeet.

Meest gelezen